Élelmiszerbiztonság: gyakran van gond kínai termékekkel

2020.10.13. 17:33

A több mint 4100 élelmiszer-biztonsági bejelentésnek csupán a töredéke vonatkozott magyar előállítású termékre – derül ki az Európai Bizottság 2019-es évet összegző jelentéséből, amelyre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hivatkozik a honlapján. Az élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó uniós riasztási rendszer, a RASSF összegzése szerint tavaly csaknem 1200 riasztás történt, ezek nagy része élelmiszerekhez kötődött.

Magyarország tavaly 155 RASFF-ügyben volt érintett: 131 esetben élelmiszer, 18 esetben takarmány, 6 esetben pedig élelmiszerrel érintkező anyag minőségével volt probléma. Itthon leginkább az étrend-kiegészítők és egyéb speciális élelmiszerek, a baromfihús és a belőle készült termékek, a takarmányok, valamint a gabona- és sütőipari termékek minősége hagyott kívánnivalót maga után.

Kapcsolódó

A polcokon és a földön tárolták a húst a belvárosi hamburgerezőben

A vendéglátóhely tevékenységét felfüggesztették, de a hiányosságok kijavítása után folytathatja a működést.


A magyar hatóság legtöbbször összetételbeli problémák, patogén mikroorganizmus, idegen anyag vagy mikotoxin jelenléte miatt kezdeményezett bejelentést, leggyakrabban Kínából származó termékek miatt. A Nébih a honlapján létrehozott úgynevezett termékvisszahívási adatbázis útján jelzi az élelmiszer-biztonsági problémákat, a hivatal szerint mindegyik esetben időben megtörténtek a szükséges intézkedések, „megelőzve ezzel a komolyabb baj kialakulását” – olvasható a közleményben.