A biztonságos fűtéshez nem elég a tiszta kémény

2020.10.13. 20:18

Október közepére csak megérkezett az ősz Magyarországra, és a hirtelen jött lehűlés a fűtési szezont is elindította, éppen ezért a Katasztrófavédelem honlapján összeállított egy tájékoztatást arról, milyen feladatokat érdemes elvégezni, mielőtt begyújtanánk otthon. 

Lángoló házat olt egy tűzoltó
Lángoló házat olt egy tűzoltó
Fotó: Esri Esri / Unsplash

A katasztrófavédők hangsúlyozzák, hogy a fűtési szezon kezdete előtt fontos elvégeztetni a tüzelő-fűtő berendezések, így a kályhák, kandallók, gázkazánok és konvektorok, valamint a kémények karbantartását, ellenőrzését. Ha ezt elrendezzük nem csak a biztonságunkért teszünk, de kevesebbet is kell fizetni a fűtésért, mert nagyobb hatékonysággal működnek fűtő berendezéseink. Arról is olvashatunk a Katasztrófavédelem oldalán, hogy a szakembereik minden évben több ezer, veszélyt jelentő hibát tárnak fel a tüzelőberendezések és füstelvezető-rendszerek átvizsgálásakor vagy tisztításakor.

Szerencsére napjainkban már a számos hazai háztartásban használnak szén-monoxid-érzékelőket, és a tűzoltók tapasztalatai szerint ezeken a helyeken kevesebben és kisebb fokban sérülnek meg a szén-monoxid miatt az emberek. Ezért javasolják a füstérzékelők használatát is, mert a lakástüzeknél is csökkenteni lehet a sérülés kockázatát, hiszen egy időben jelző berendezés emberéleteket és anyagi javakat menthet meg.

Kiemelik a felhívásban, hogy a vegyes tüzelésű kazánokat tilos háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, illetve a környezetet károsítják, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását is. A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd, akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet.

Kapcsolódó

Hat ember halt meg idén a szén-monoxid miatt

A katasztrófavédelem minden háztartásnak azt ajánlja, hogy használjon biztonságos érzékelőt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport