Tizenhárom év börtönre ítélték a görög radikális jobboldali párt vezetőit

2020.10.14. 15:38

Fejenként tizenhárom év letöltendő börtönbüntetést szabott ki szerdán egy athéni bíróság az Arany Hajnal görög radikális jobboldali párt több vezetőjére, köztük Nikólaosz Mihaloliákosz pártvezetőre.

A bíróság egy héttel ezelőtt bűnszövetkezetnek minősítette a pártot a perben, amelyben négy ügyet egyesített: Pavlosz Füsszasz baloldali rapper meggyilkolását, bevándorló halászok és baloldali aktivisták ellen elkövetett támadásokat, illetve a bűnszervezetként való működés vádját.

Az MTI értesülései szerint Mihaloliákosz és a párt több más vezető tisztségviselője végül elismerte a bűnszövetkezet irányítása vádját, míg korábban mindent következetesen tagadtak, és azt állították, hogy politikai boszorkányüldözés áldozatai.

Kapcsolódó

Antifasisztákra támadt az Arany Hajnal

Vascsövekkel és világítórakétákkal támadtak a görög neonácik a Favela nevű szervezet tagjaira.

A 13 évre elítéltek között van Joánnisz Lagósz európai parlamenti képviselő, aki csak volt tagja az Arany Hajnalnak. Ellene Görögország elfogatási parancsot ad ki, és az Európai Parlamentnek fel kell oldania a mentelmi jogát. Szintén 13 évet kapott a párt volt szóvivője, Ilíasz Kaszidiárisz, azután Hrísztosz Pappász athéni parlamenti képviselő, Mihaloliákosz jobbkeze, valamint Ilíasz Panagiótarosz és Geórgiosz Germenísz volt görög parlamenti képviselők. Csak Artémisz Mathaiópouloszt, Mihaloliákosz volt vejét ítélték rövidebb idejű, hatévi börtönbüntetésre. Füsszasz gyilkosát, az Arany Hajnal egyik militáns tagját, Geórgiosz Roupakiaszt életfogytig tartó börtönre ítélték.

Az öt évvel ezelőtt elkezdődött pernek 68 vádlottja volt, és közülük mintegy ötvenet ítéltek el különböző bűncselekményekért: bűnszervezethez tartozásért, emberölésért, garázdaságért, illegális fegyvertartásért. A többieket felmentették. A vádlottak között volt a párt 17 korábbi parlamenti képviselője és több rendőr.

A radikális jobboldali pártot a kilencvenes évek elején alapították, és sokáig csak egy kis szélsőséges csoportosulás volt. 2012-re viszont annyira megnőtt a támogatottsága, hogy 21 képviselői helyet szerzett a 300 fős görög parlamentben, és ezzel a törvényhozás harmadik legnagyobb erejévé vált.

Kapcsolódó

Gyilkossággal gyanúsítják a görög szélsőjobboldalt

Egy antifasiszta rapper megöléséhez lehetett közük. Letartóztatták a pártvezért és a szóvivőt.

Népszerűségét a gazdasági válságnak és idegengyűlölő szólamainak köszönhette. A párt és az utcai bűnbandák kapcsolatára Füsszasz meggyilkolását követően derült fény. A zenészt a nyílt utcán lincselték meg, halála nagy felzúdulást keltett Görögországban és a világon. Az Arany Hajnal népszerűsége a gyilkosság óta zuhanásszerűen csökkent, a tavalyi választásokon be sem jutott a parlamentbe.

Kapcsolódó

Pokolgép robbant Athénban

A rohamosan népszerűsödő újfasiszta Arany Hajnal párt irodájánál robbantottak, sérülés nem történt.