Esni fog minden, amit nem szeret: eső, havas eső, hó

2020.10.14. 06:42
Északkeleten a hegyekben havas eső, hó is lehet szerdán napközben – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Szerintük a havazás ebben az időszakban nem „különlegesség”.

Az OMSZ Facebook-oldalán közzétett bejegyzés szerint a térség időjárását alakító mediterrán ciklon, miközben észak felé helyeződik át, maga mögött hidegebb levegőt hoz a Kárpát-medencébe, és a magasban egyre nagyobb területen megjelennek a mínuszok. Emiatt Magyarországon az északi hegycsúcsokon szerdán napközben akár havazhat is, amit a szolgálat a „halmazállapot-változás” szóval ír körbe.

A konkrétumokat tekintve: havazásra a legnagyobb esély az Északi-középhegység magasabban fekvő tájain van, emellett esetleg a Bakonyban is megjelenhet egy-egy hópehely.

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint teljesen természetes ebben az időszakban már a havas eső, havazás, főleg a magasabban fekvő, hegyvidéki területeken, de – jegyezték meg – sík vidéken is előfordult már.

2016-ban már október 5-én délután megjelentek az első hópelyhek az Északi-középhegység magasabb csúcsain, és másnap reggelre a Kékestetőn már 4 centiméteres hóréteg alakult ki, ami azóta is napi rekordnak számít.

Szerdán dél felől felszakadozik, csökken a felhőzet, de az északi országrészben továbbra is borult marad az ég, és egyre inkább csak arrafelé lehet esőre, záporra számítani. 

A szél szerdán többfelé megerősödik, a Balaton és a Bakony térségében viharossá fokozódik. A legalacsonyabb hőmérséklet 2–7 fok között alakul, délnyugaton helyenként talaj menti fagy is lehet. A legmagasabb hőmérséklet általában 12–17, az északi harmadban 7–11 fok között alakul.

Az ország északi harmadán erősen felhős vagy borult lesz az ég, és több helyen valószínű eső, a magasabban fekvő helyeken havas eső sem kizárt, másutt a változóan felhős ég mellett több órára kisüt a nap, számottevő csapadék nem valószínű.