Fürjes Balázs: Sokan várnak a főpolgármester bocsánatkérésére

2020.10.14. 08:58

Fürjes Balázs, Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár levélben kérte Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy kövesse meg a budapestieket és minden jóérzésű magyart, akiket megbántott azzal, hogy támogatta Bíró Lászlót, a Budapestet „Judapest”-nek nevező „rasszista jelöltet” a borsodi időközi parlamenti választáson – közölte az államtitkár szerdán az MTI-vel.

Az államtitkár azt mondta, hogy a főpolgármester olyat tett, amit Budapest első embereként soha senkinek nem lett volna szabad megtennie. Fürjes Balázs szerint ezért nagyon sokan csalódtak a főpolgármesterben és várnak tőle bocsánatkérést.

Az ellenzéki pártok, köztük a Karácsony Gergely vezette Párbeszéd egy olyan jelöltet indítottak a szerencsi időközi országgyűlési választáson, aki sokakban megütközést váltott ki általuk „antiszemitának, cigányellenesnek, rasszistának”  tartott korábbi Facebook-bejegyzéseivel. Bíró László Facebook-posztjaiban többek között Judapestnek nevezte Budapestet, zsidó uzsorástőkéről írt és a vallásos zsidó embereket „tetűcsúszdásoknak” nevezte jellegzetes hajviseletük után.

Az elmúlt hetekben számos baloldali értelmiségi, zsidó és cigány szervezet vezetői nevezték elfogadhatatlannak, hogy baloldali ellenzéki pártok és vezetők, köztük Karácsony Gergely is nyíltan támogatják a rasszista múltú jelöltet, és ezzel „legitimálják a rasszizmust és az antiszemitizmust”.

Fürjes Balázs kiemelte: Karácsony Gergely főpolgármester azon túl, hogy pártelnökként képviselőnek jelölte a többek között Budapest „Judapest”-nek nevezésével közfelháborodást okozó politikust, főpolgármesteri minőségében, a főpolgármesteri irodában, a budapesti városházán, Budapest hivatalos címere és zászlója előtt felvett külön kampányvideóban buzdított Bíró László támogatására. E videóban a főpolgármester annyit mondott az ellenzéki jelölt rasszista, antiszemita, cigányellenes kijelentéseire utalva, hogy „egyikünk sem tökéletes”. Fürjes Balázs a kormány–főváros közös egyeztető testületének, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának csütörtöki ülése előtt úgy fogalmazott az MTI-nek, hogy

a »rasszista, antiszemita, gyűlöletkeltő« jelölt főpolgármesteri támogatása elfogadhatatlan, és itt az ideje, hogy a főpolgármester bocsánatot kérjen ezért zsidó és cigány honfitársainktól, a budapestiektől és minden jóérzésű embertől, akit megbántott.

Mint mondta, „Budapest első emberének kellett volna legelőször és legerőteljesebben tiltakoznia a Budapestet Judapestnek nevező, rasszista politikussal szemben”,

bízik benne, hogy legalább a választás után nem köti a koalíciós kényszer a főpolgármestert, és kész belátni, hogy nagyot hibázott. Egyértelmű bocsánatkérésre és a rasszista politikus és politika támogatásának visszavonására kérte Karácsony Gergelyt

 – közölte az államtitkár.