Pert nyert az önkormányzat: mégsem a Hegyvidéken a legdrágább a parkolás

D MTZ20180102001
2020.10.14. 15:32
Kapcsolódó

Pokorni Zoltán: Nem csak a hatalom, az ellenzékiség is torzítja a személyiséget

A Kétfarkú Kutya Párt elnöke személyében találta meg leghangosabb kritikusát a Hegyvidék fideszes polgármestere, aki cserébe jó viszonyt ápol Karácsony Gergellyel.

Helyreigazítási pert nyert a Hegyvidéki Önkormányzat az ezalenyeg.hu oldal ellen, amely számos valótlan állítást tett, megtévesztve olvasóit a hegyvidéki parkolási rendszerről, írja a Hegyvidéki Önkormányzat honlapja

Az eredeti cikkben azt állították, hogy az egész fővárosban a Hegyvidéken költenek a legtöbbet a parkolás üzemeltetésére, továbbá azt írták, hogy  

2019. decemberben a 12. kerület parkolást intéző önkormányzati cége, a Fáber kft. 870 milliós (bruttó 1 milliárd 104.9 millió forint) megbízást adott a Sessionbase kft-nek, ami azt jelenti, hogy a Hegyvidék öt éven keresztül nettó havi 14,5 millió forintos bérleti díjat fizet a parkolásellenőrzést kiszolgáló informatikáért. 

Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) elnöke a Media1-nek küldött levelében azt állítja, tévesen írta a Hegyvidéki Önkormányzat, hogy a Kétfarkú Kutyapárt elnöke volt a bíróság által hozott keddi ítéletben helyreigazításra kötelezett cikk forrása. A helyreigazíttatott Ezalényeg.hu-s írás eleje azonban a Kutyapárt nyilatkozatával indult, benne a bíróságon valótlannak bizonyuló, a hegyvidéki parkolásra vonatkozó állítással.

Az MKKP elnöke (aki egyébként önkormányzati képviselő a XII. kerületben) a hír megjelenése után úgy tájékoztatta a Media1-et, hogy „tévesen állítja az önkormányzat”, hogy a helyreigazíttatott cikknek ő volt a forrása. Kovács szerint az Ezalényeg.hu valójában a 444.hu idén június 18-án közzétett, parkolási rendszerre vonatkozó, Budapesti kerületek egy rejtélyes parkolási szoftver csapdájában című írását használta fel, ahogyan erre hivatkozott is. 

A 444.hu említett, parkolással kapcsolatos cikkét ugyanis az MKKP maga is megosztotta Facebook-oldalán 3 hónappal ezelőtt, ehhez pedig az alábbi kísérőszöveget írta:

48 vagyis ma már 49 napja szeretnénk tudni, hogy miért a XII. kerületnek kerül egész Budapesten a legtöbbe a parkolás üzemeltetés. A Wachsler György által irányított, önkormányzati tulajdonú Faber Kft. épp ennyi ideje nem képes elküldeni a szerződéseket.

48 vagyis ma már 49 napja szeretnénk tudni, hogy miért a XII. kerületnek kerül egész Budapesten a legtöbbe a parkolás...

Posted by MKKP BP XII. kerület on Thursday, July 30, 2020

A fővárosi Törvényszék (egyébként még nem jogerős) ítélete a lapot a következő helyreigazítás közzétételére kötelezte:

A 2020. július 31. napján „ Pokorniékat nem zavarja, hogy a XII. kerületben a legdrágább a parkolás üzemeltetése” című cikkünkben valótlanul állítottuk a sajtócikk címében, hogy „a XII. kerületben a legdrágább a parkolás üzemeltetése”, továbbá a sajtócikk további részében, hogy „az egész fővárosban a Hegyvidéken költenek a legtöbbet a parkolás üzemeltetésére.”

A valóság ezzel szemben az, hogy nem a Hegyvidéken a legdrágább a parkolásüzemeltetés. Valótlanul állítottuk, hogy „a Hegyvidék öt éven keresztül nettó havi 14,5 millió forintosbérleti díjat fizet a parkolásellenőrzést kiszolgáló informatikáért.”

A valóság ezzel szemben ugyanis az, hogy a Hegyvidéken a Fáber Kft. által 2019-ben megkötött és jelenleg is hatályos vállalkozási szerződésnek csak egy részét képezi a parkolásellenőrzést kiszolgáló informatikai szolgáltatás, a szerződés ennél szélesebb körű szolgáltatásokat tartalmaz.

Azt a való tényt, hogy a Fáber Kft. által megkötött szerződés, illetve az I. kerületben megkötött szerződések egymástól eltérő mennyiségű szolgáltatás tartalmaznak abban a hamis színben tüntettük fel, mint ha ezek a szerződések összehasonlíthatók lennének és a Fáber Kft. a többszörösét költené ugyanarra a szolgáltatásra.

Továbbá azt a való tényt, hogy a Fáber Kft. 2012-ben a parkolás szoftveres kiszolgálását még az I. kerületéhez hasonló, alig magasabb áron, havonta 1.795.000,- forintért vállalta, , majd 2015-ben ez az összeg 13 millió forintra emelkedett, ami 2019-ben tovább növekedett havi nettó 14,5 millió forintra, abban a hamis színben tüntettük fel, mint hogyha 2012-ben, 2015- ben és 2019-ben ugyanarra a szolgáltatásra, illetve ugyanarra a műszaki tartalomra kötött volna egyre magasabb összegű szerződést a Fáber Kft.

Valótlanul állítottuk továbbá, hogy „2014-ben évente 21 millióba került a rendszer fenntartása, míg 2020-ban ugyanaz a szolgáltatás már éves szinten 174 millió forintba került a kerületnek.”

A valóság ezzel szemben az, hogy 2014- ben a Fáber Kft. csak szoftver licencet vásárolt a Sessionbase Kft.-től, a jelenleg is hatályos szerződés pedig nem ugyanazt, hanem ennél mind mennyiségében, mind tartalmában lényegesen több (egyrészt informatikai, másrészt azon túlmutató) szolgáltatást foglal magába.

(Borítókép: Képünk illusztráció! Fotó: Máthé Zoltán / MTI)