A Színművészeti diákjai nem engednek a tanköztársaságból

2020-10-14 16 00 34-Élő   Facebook.png
2020.10.14. 16:28

Sajtótájékoztatót tartottak a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) elfoglaló, az új kancellária felállítása miatt tiltakozó hallgatók szerda délután. Azzal kezdték:

A tanköztársaságot betiltani nem lehet, feltételeit rajtunk kívül senkinek sem feladata biztosítani. Ez egy eszme, melynek égisze alatt az egyetem minden polgára egyenlő. Nincsenek vezetők és nincs képviselet. Kiállunk az egyének felelősségre vonása ellen. Senki sem kötelezheti lojalitási nyilatkozat tételére sem a hallgatókat, sem a munkavállalókat. Szenátusunk szeptember elejei egységes lemondásával a teljes jogfosztottság ellen tiltakozott. Egy szenátus jogkörök nélkül olyan, mint egy egyetem hallgatók nélkül: értelmetlen.

A diákok szerint az illegitim vezetőség gyakorlati eszközökkel veszélyezteti az oktatást: az internetelérést este 18 órától reggel 7 óráig megszüntették az épületekben, ahol ebben az időszakban tanórák zajlanak, és olyan kollégisták készülnek a másnapi óráikra, akik ezért a szolgáltatásért fizetnek. Zsarolással kényszerítik az üzemeltetéshez tartozó munkatársakat, hogy az osztálytermekbe ne engedjék be az egyetemi polgárokat. Sérelmezik azt is, hogy megtiltották a kép- és hangrögzítést egy olyan intézményben, ahol filmes képzés zajlik.

Ez a hatalom sem párbeszédre, sem belátásra nem képes

– hangsúlyozták. Bejelentették, hogy a hallgatók egy csoportja október 23-án megemlékezést tart, 16 órakor találkoznak a Műegyetem rakpartnál, majd innen menetelnek az Urániáig. Mindenkit csatlakozásra buzdítanak.

Elmondták továbbá, hogy Szarka Gábor kancellár korábban írásban kérte a sztrájkolók névsorát. Ezt azonban nem adták át, mivel a sztrájkbizottságnak kétségei voltak azzal kapcsolatban, hogy a személyes adatokat tartalmazó dokumentumokra milyen jogalapon és milyen jogszerű cél érdekében tartanak igényt. A Szarka Gábornak címzett válaszlevélből kiderült, hogy adatvédelmi okokból csak a bérszámfejtésre jogosult munkatársaknak van joguk ilyen adatokhoz hozzáférni, és emiatt nem hajlandók átadni a sztrájkolók névsorát.

A sztrájkot továbbra is folytatják – hangzott el a sajtótájékoztatón.

(Borítókép: Élőkép képernyőfotója az SZFE sajtótájékoztatóról. Fotó: ATV / Facebook)