800 millió forinttal támogatja az Orbán-kormány az éttermi cigányzenét

2020.10.15. 18:17

A Muzsikáló Magyarország program keretében 456 cigányzenész kap támogatást. A program célja a hagyományos éttermi cigányzene felélesztése országszerte. A pályázat eredményeiről a Hagyományok Házában számoltak be.

„A szakma bevonásával ezekben a hetekben zajlik a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia felülvizsgálata. Öröm, hogy a kormányzat a koronavírus-járvány nehéz időszakában a művészetnek is segítő kezet tud nyújtani, ennek keretében hirdettük meg a Muzsikáló Magyarország pályázatot 800 millió forintos keretösszeggel” – mondta Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón. Az MTÜ a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda égisze alatt működik.

Tóth János, a Hagyományok Háza-hálózat vezetője felidézte, hogy 2017-ben Muzsikáló Budapestként indult a program, amit egy évvel később terjesztettek ki kiemelt vidéki helyszínekre is. A kiírás szerint a négy-ötfős cigányzenekaroknak legalább harminc vendég befogadására alkalmas, turisztikai szempontból frekventált helyszínen, folyamatosan működő vendéglátóegységeknél kell a hét négy napján, napi minimum három órában zenélni. A program 2020. november 2-től 2021. április 18-ig tart.

Pál István Szalonna, a Muzsikáló Magyarország szakmai vezetője, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője kiemelte, hogy egymást segítve próbálják megmenteni a cigányzenét a jövőnek. „Az éttermi cigányzene a kultúránk ékköve” – tudósított az MTI.