SZFE-ügy: a budapesti vezetés épületet ajánl a szabad oktatásnak

2020.10.15. 16:15

Szarka Gábor gépesített lövész, nyugalmazott ezredes, a Színház- és Filmművészeti Egyetem új kancellárja keddtől befejezettnek tekinti a Tanköztársaságot, az egyetem polgárai azonban nem veszik figyelembe a kancellár követelését. Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes az ATV-nek azt nyilatkozta, hogy a főváros kész épületet biztosítani az SZFE-nek. A főpolgármester-helyettes szerint a kormányzatnak tudomásul kellene venni, hogy a diákoknak igazuk van, és joguk van szabadon tanulni azoktól, akik eddig is oktatták őket.

Szarka Gábor kedden lekapcsoltatta az internetet az egyetem Vas utcai épületében, amin az oktatók és a hallgatók is felháborodtak. Szerinte nem ő, hanem az egyetemfoglalók sértenek jogot.

Korábban Karácsony Gergely is azt nyilatkozta, hogy bár a fővárosnak nem feladata az egyetemek fenntartása, de ha úgy alakul, az önkormányzat kész épületet biztosítani az SZFE-nek.

Ezt Gy. Németh Erzsébet is megerősítette az ATV-nek, kijelentette, hogy amennyiben megkeresést kap, akkor ingatlannal tudnák segíteni a SZFE-t, teret biztosítva a szabad oktatásnak. Hozzátette, a Fővárosi Önkormányzatnak sok olyan korábbi iskolaépülete van, amely üresen áll, s erre a célra bevethető. Azt is elmondta, hogy informális megkeresések voltak az üggyel kapcsolatban, hivatalosak viszont még nem. A főpolgármester-helyettes az internet lekapcsolását „pitiáner” dolognak minősítette, hozzáfűzve, nincs igaza a „katona kancellárnak”, mivel a diákok fizetnek az internetért, valamint nem kérheti a sztrájkolók névsorát sem.

Az viszont nem derült ki, hogy ha szükség lesz a főváros segítségére, miből lesz forrás az egyetem működésére. 

Kapcsolódó

Az SZFE új kancellárja szerint fel kell számolni a belső anarchiát

A diákok nem engedték be az épületbe Szarka Gábort, ő pedig lekapcsoltatta az internetet.