A klímavédelem melletti kiállást vár Orbán Viktortól a Greenpeace

2020.10.15. 12:47

A tudományos és kulturális élet jeles képviselői 65 órán keresztül demonstráltak a Greenpeace Magyarországgal a Karmelita kolostor előtt. A környezetvédő szervezet a megmozdulással azt üzente Orbán Viktor miniszterelnöknek, aki ma indul az Európai Tanács ülésére, hogy támogassa az uniós klímavédelmi célok szigorítását.

A Greenpeace demonstrációja azért tartott 65 órán át, mert a tudósok szerint Európában 65 százalékkal kell csökkenteni 2030-ig a károsanyag-kibocsátásokat ahhoz, hogy a Párizsi Klímaegyezménynek megfelelően a még biztonságosnak tekinthető másfél fok alatt lehessen tartani a globális felmelegedést, és így elkerülhetővé válnak a klíma- és ökológiai válság legsúlyosabb következményei.

Kapcsolódó

Háromnapos demonstrációt tart a Greenpeace a Várban

A résztvevők között van Udvaros Dorottya, Básti Juli, Hernádi Judit és Für Anikó is.

Európa állam- és kormányfői két napon át tárgyalnak az új uniós kibocsátáscsökkentési célszámokról az Európai Tanács ülésén Brüsszelben. A napirend alapján döntés egyelőre nem várható, de már most fontos, hogy Magyarország mit képvisel a tárgyalások során – olvasható a Greenpeace közleményében. A szervezet hozzátette:

Különösen, hogy 2019 nyarán Orbán Viktor többedmagával már blokkolt egy uniós éghajlatvédelmi megállapodást. Ennek nem szabad megismétlődnie.

Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampány felelőse lapunknak elmondta: céljuk, hogy az ENSZ 2019-ben megjelent úgynevezett Gap reportjában javasolt, 65 százalékos kibocsátáscsökkentést fogadják el az Európai Unió testületei. Mint elmondta, eddig nem derült ki egyértelműen, hogy milyen álláspontot fog a magyar kormány képviselni, az ő megkereséseikre érdemi kormányzati választ nem kaptak. A miniszterelnök egy korábbi nyilatkozatát idézte, melyben Orbán Viktor az általuk szorgalmazott kvótát „abszurditásig emeltnek” nevezte. Ezzel szemben a miniszterelnöktől azt várják, hogy 

ambiciózusan, nem potyautas módjára álljon bele a klímavédelem kérdésébe.