Megérkezett a vakcina: nincs ellenérv, aki teheti, oltassa be magát!

shutterstock 1076797850
2020.10.15. 13:55
Az idei szezonra ígért, mindenki számára ingyenessé tett influenza elleni védőoltás első adagjai már a háziorvosi rendelőkben vannak, mától kérhetik a betegek. Elképzelhető, hogy aki beoltatja magát influenza ellen, a koronavírussal szemben is védettebb lesz, már csak ezért is érdemes élni a lehetőséggel – érvelnek az Indexnek nyilatkozó szakemberek.

Megérkezett a háziorvosi praxisokba és az üzemorvosokhoz az influenza elleni védőoltás - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Müller Cecília arra kérte a koronavírus szempontjából magas kockázatú csoportokba tartozókat, hogy éljenek az idén mindenkinek ingyenesen biztosított védőoltás lehetőségével. Elmondta: a felnőtteknek adható, három komponensű vakcina két A típusú és egy B típusú influenzatörzs ellen nyújt védelmet. Járványként jellemzően az A típusú influenza jelenik meg, a védőoltás tehát kellő védelmet biztosít járvány esetén.

A tisztifőorvos kitért arra: a koronavírus ellen az influenza elleni védőoltás nem ad védelmet, ugyanakkor mindkét vírus "célszerve az alsólégúti traktus", ezért fontos legalább az egyik ellen védekezni.

Az influenza elleni védőoltás a koronavírus miatt az idei őszi-téli időszakban egészen más megítélés alá esik. A jelentősége igencsak felértékelődik

 – ezt már Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke mondta az Index kérdésére. A szakember hozzátette, ők mindettől függetlenül évek óta következetesen arra biztatják a pácienseket, aki teheti, oltassa be magát influenza ellen.

Különösen azok, akik sokat járnak közösségbe, pedagógusok, szociális munkások, egészségi dolgozók stb., iletve a fertőzés szempontjából valamelyik rizikócsoportba tartoznak. Például elmúltak 65 évesek, vagy valamilyen, immunrendszert gyengítő krónikus betegségben szenvednek. Legyenek felnőttek vagy gyerekek, számukra eddig is ingyenes volt az influenza elleni oltás beadatása.

Korábban jobb félni, mint megijedni alapon még az idősebb, makkegészséges, jó immunrendszerű gyerekek szüleinek is javasoltuk az influenza elleni vakcinát. Ettől függetlenül az influenza elleni átoltottság itthon minden évben jóval alacsonyabb volt a kívánatosnál

– jelenti ki Póta György.

Ádám Ágnes, belgyógyász, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének tudományos munkatársa szerint eddig leginkább az orvos rábeszélőképességén múlt, hogy az influenza elleni vakcinát mennyire vették igénybe a betegek. Ő például pont a határozottabb kollégák közé sorolja magát, ennek megfelelően nála hagyományosan magasabb is volt a praxis átoltottsága. Arról nem is beszélve, hogy ezzel jóval több ideje jutott a „náthaszezonban” a többi betegre.

Elvileg válthat ki bőrpírt, hólyagokat vagy más allergiás reakciót a vakcina, ám ilyet Ádám Ágnes még akkor sem látott, amikor tömegével oltották a pácienseket.

„Én mindig azt a kérdést teszem fel a páciensnek, miért ne kapná meg az influenza elleni oltást?”

Minél rosszabb egészségi állapotban van valaki, minél gyengébb az immunrendszere, annál inkább szüksége van a védőoltásra. Nincs ellenérv, hiába mondják sokszor a betegek, hogy be lettek oltva, mégis lebetegedtek, belázasodtak. Ilyen előfordul, de biztosan nem az influenza miatt, mert azon kívül még sok más vírus és baktérium kering a forgalomban egy szezonban.

Dupla hatás, dupla védelem

Az Indexnek nyilatkozó háziorvosok figyelmeztetnek: félő, hogy igen súlyos következményei lesznek, ha a szervezetben a koronavírus és az influenza egyszerre találkozik.

Márpedig a koronavírus az előrejelzések alapján vagy hullámokban, vagy egyenletesen, de végig velünk lesz, míg tart az influenza.

A korábbi influenzaszezonoknál megfigyeltük, amikor hasonló hatású vírusok érik a szervezetet, a hatás nem csupán megduplázódik, még annál is jobban felerősödik. Vagyis sokkal erőteljesebb lesz a betegség lefolyása, mint ha a két vírus külön-külön érné a szervezetet. Ezért is javasoljuk idén mindenkinek fokozottan az influenza elleni védőoltást, felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt”

– hangsúlyozza Póta György.

Erősen ajánlott influenzaoltások hat hónapos kor felett

Magyarországon jelenleg összesen két, gyermekeknek szánt oltóanyag van forgalomban. Hogy még a gyengébb immunrendszerű szervezetben se okozhasson megbetegedést, az ún. attenuált típusúnál szelídített törzsek formájában a teljes vírust tartalmazza az oltóanyag. Ezt a típusú oltóanyagot, pont az említett immunrendszeri igénybevétel miatt, csak hároméves kor felett adják a gyerekeknek.

Féléves kortól, amíg még működik a fészekimmunitás, a kicsik magát a kórokozót nem tartalmazó split vakcinát kapják. Ebben egy fehérjedarab lesz a vírusból  kihasítva, amely képes arra, hogy ellenanyagképzésre bírja a szervezetet, kialakítva a védettséget.

Miközben split vakcinával olthatók a nagyobb gyerekek is, az attenuálttal ez viszont fordítva, hároméves kor alatt nem működik. Ingyenes oltás azonban csak a három éves kor feletti gyerekeknek lesz, a split vakcinát a kisebbeknek csak abban az esetben adhatják be ingyen a gyermekorvosok, ha a babának van valamilyen krónikus betegsége. 

Póta György mindenesetre arra kéri a szülőket, ha hat hónaposnál kisebb baba van a családban, a felnőttek és a nagyobb, közösségbe, óvodába, iskolába járó testvérek legyenek beoltva. Illetve a hat hónapot betöltött gyerekek elsősorban akkor kapják meg a vakcinát, ha bölcsődések, vagy más okból viszonylag sokat járnak közösségbe.

Influenza elleni vakcina: mikor, kitől és hogyan?

Póta György elmondta, ma megérkezett a gyermek és a felnőtt háziorvosi rendelőkbe is a vakcina: az első adagok már rendelkezésre állnak, olthatók a betegek. Az információt az Indexnek Ádám Ágnes is megerősítette. 

Szeretnék mindenkit előre megnyugtatni, az esetek túlnyomó többségében január-február környékére tehető, amikor a tényleges influenzajárvány megjelenik, így nem kell letépni a rendelő ajtaját, az égvilágon semmi baj nem lesz abból, ha például október 23-án valaki még nincs beoltva influenza ellen

– teszi hozzá a gyermekorvos.

Arra egyelőre semmiféle hivatalos előírás nem vonatkozik, hogy a mostani járványhelyzetben az influenza-védőoltást milyen logisztikával adhatják be a háziorvosok. Ettől függetlenül a szakemberek azt javasolják, telefonon érdeklődjünk a háziorvosoknál, akik nagy valószínűséggel külön időpontokat fognak kijelölni, hogy az egészséges, oltásra váró emberek ne találkozzanak a betegekkel.

Akik viszont nem kaphatnak oltást influenza ellen

Idén szintén fontos szabály a háziorvosok elmondása alapján, hogy a lázas, felső légúti, hurutos panaszokkal küzdőket ezúttal sem oltják be, megvárják, míg elmúlnak a tünetek. Ugyanez igaz a koronavírusos, koronagyanús betegekre, mert az influenzaoltással, másfél kórokozóval ekkor csak túlterhelnék a már amúgy is terhelt immunrendszert.

Póta György tapasztalata, hogy a korábbi években szinte könyörögniük kellett a pácienseknek, hogy éljenek a védőoltás lehetőségével novemberben, hogy valóban hatásos legyen a védettség, mire valóban betör és igazán elterjed az influenzajárvány. Ugyanis a split vakcinánál legalább három-négy hét, az attenuáltnál pedig megközelítőleg két hét, mire a teljes védettség kialakul.

Ha valaki beadatja magának az influenza elleni vakcinát, az illető arra az influenzaszezonra biztonságban van

– emeli ki Ádám Ágnes.

A belgyógyász azt is elmondta, mivel a vírus minden évben mutálódik, így szezononként új vakcinát kell gyártani, a tavalyit pedig ki kell dobni. Ugyan látott szezonon belüli mutációt a történelem, ez leginkább szakirodalmi ritkaság, így Ádám Ágnes szerint egyedül a tömegeknek védettséget adó hatásból szabad kiindulni.

Véd-e az influenzavakcina a koronavírus ellen?

Az biztos, hogy a koronavírus idején az influenza elleni védettség nagyban megkönnyíti majd a diagnózis felállítását. Hiszen ha be van oltva, a lázas, hasonló felső légúti panaszokkal küzdő betegnél legalább már az influenzát egyből kizárhatjuk – állítja Ádám Ágnes.

Az pedig már régóta Póta György saját tapasztalata, hogy az influenzaoltás hatására, amit évek minden szezonban bead magának, azóta a többi nem influenzatörzsbe tartozó erős járványos fertőzést sem kapja el. Vagyis, mint mondja,

elképzelhető, hogy az influenzaoltásnak létezik egy általános immungeneráló hatása.

„Semmiképp nem állítanám, hogy az influenzaoltás hat a koronavírus ellen, ilyen nem is lehet mondani, mert tudományosan egyelőre semmi sem bizonyítja. Ettől függetlenül, lehetséges, hogy általános immunerősítő hatása folytán nagyobb eséllyel vészelhetjük át tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel a koronavírust is, ha beoltatjuk magunkat influenza ellen” – veti föl Póta György.

Kapcsolódó

Mindenki hisz Müller Cecíliának, csak orvosból van kevés

Sokan attól félnek, hogy a váróteremben betegednek meg, amikor influenzaoltásért mennek.