Ma lesz a Karácsony–Gulyás-csúcstalálkozó

DSC 2066
2020.10.15. 08:36

Ma újra egyeztet a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsán belül a kormány és a főváros vezetése. Az ülésen a budapesti nagyberuházások mellett szó lehet a szolidaritási hozzájárulásról, illetve a Városháza által felvetett újraindítási adó esetleges bevezetéséről is. A kormánydelegációt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, míg a fővárosit Karácsony Gergely főpolgármester vezeti.

Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként kedden azt mondta, hogy a megbeszélésen szó lesz a főváros adóbevétel-kieséséről is. A városvezető azt mondta, hogy olyan előterjesztéseket fognak ma megtárgyalni, ahol szakértői szinten már zajlik az egyeztetés. Ezek közül kiemelte az adójogszabályok megváltoztatását, mert mint mondta, ez nélkülözhetetlen a fővárosi önkormányzat nagyon nehéz anyagi helyzetének megváltoztatásához.

Az Index úgy tudja, hogy az ülésen szó lehet a fővárosi kerékpársávokról is, amelyeket a kormányoldal erősen bírált, míg a főváros elégedett azokkal. Fürjes Balázs, a  Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár az Indexnek október elején adott exkluzív interjújában arról beszélt, hogy

pont azért kezdeményeztem párbeszédet és tettem javaslatokat – eddig eredménytelenül –, hogy az autósok és a kerékpárosok mesterséges szembeállítása megszűnjön. Változtatni másképp érdemes. Amit nagyon hiányoltam, az a részvételesek nevében sokszor megígért előzetes társadalmi párbeszéd, az érintettek megkérdezése és az alapos szakmai előkészítés. Mindkettő segít megúszni az ügyetlenkedést. (...) Abban egyetértünk, hogy a főváros közlekedésében szükség van egy új egyensúlyra. A cél az, hogy emberek saját elhatározásból, önként, nagyobb számban választhassák a közösségi közlekedést. Mindeközben ne büntessük azokat, akik a családi élet szervezéséhez vagy a munkába járáshoz, munkavégzéshez autót használnak! 

Karácsony Gergely főpolgármester az Indexnek a körúti kerékpársávokról azt mondta: 

végiggondolt kompromisszum. Egyrészt van egy fizikai adottság elsősorban a villamosmegállók miatt, másrészt van egy forgalmi helyzet, amely nem ugyanolyan a két oldalon. Az ilyen típusú döntéseket adatok és mérnöki tervezés alapján kell meghozni, mi 50 ezer ember véleményét csatornáztuk be, majd ez alapján alakítottuk ki a sávokat.

Fürjes Balázs a Spirit FM-nek arról is beszélt, hogy a kormány tárgyalni akar a Ligetről és a Biodómról is, de nem kívánnak egyeztetni a Galvani-hídról.

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa legutóbb júniusban ülésezett volna, a többi között a Lánchíd ügye is napirenden lett volna, de Karácsony Gergely akkor lemondta az egyeztetést, azóta nem találkoztak a felek.

(Borítókép: Index)