Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Kásler Miklós több egészségügyi intézményből kitiltotta a koronavírusos és fertőzésgyanús betegeket

2020.10.15. 15:02

Kásler Miklós utasította a kórházakat, hogy szabadítsák fel ágyaik 20 százalékát, a nagyobb idősotthonok pedig oldják meg a gépi lélegeztetést. A kórházaknak kétszer annyi ágyat kell készenlétben tartaniuk a korábbiakhoz képest. Sok egészségügyi intézményből kitiltották a koronavírusos betegeket és a fertőzésgyanúsakat is – derül ki abból a  24.hu birtokába került hétfői miniszteri rendeletből, amely a járványügyi eljárásrendben hoz változásokat.

Ezek közül a legjelentősebb az, hogy a 200 fő feletti idősotthonokban biztosítani kell a gépi lélegeztetéshez szükséges feltételeket, „különösen a non-invazív lélegeztetőgépeket”. Ez azért érdekes, mert az idősotthonokban többnyire olyan ápolók  dolgoznak, akiket nem képeztek ki a légzést segítő gépek használatára.

A miniszteri utasítás értelmében sem igazoltan koronavírussal fertőzött, sem fertőzésgyanús beteg nem kerülhet:

  • a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetbe, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetbe, vagy más egészségügyi intézmények akut szív- és érrendszeri betegségeket ellátó egységeibe,
  • az Országos Onkológiai Intézetbe, vagy más daganatos betegeket ellátó szervezeti egységbe,
  • gyermekellátó kórházakba, klinikákra,
  • diabéteszeseket ellátó egységbe,
  • pszichiátriai intézetbe, osztályra,
  • immunhiányosokat ellátó egységbe,
  • geriátriai, krónikus egységbe,
  • szülészetre,
  • fogyatékosokat ellátó intézménybe,

hacsak más miniszteri rendelkezés nem ad erre lehetőséget.

Az apás szüléseket továbbra is engedélyezi az utasítás, ebben az esetben az apa nem számít látogatónak.

A kórházaknak és az egészségügyi intézményeknek az ágyak 20 százalékát kell készenlétbe tartaniuk a koronavírusos betegek számára, az eddigi 10 helyett.

Az utasítás szerint kötelező lesz a betegeknek PCR-teszt a járó- és fekvőbeteg-ellátásban elvégzett, magas kockázati besorolású elektív műtétek előtt is. Rendeltetésszerűen kell használni a védőeszközöket az egészségügyben, amelyeket továbbra is szigorúan védett raktárakban kell tárolni.

Kapcsolódó

Megérkezett a vakcina: nincs ellenérv, aki teheti, oltassa be magát!

Az idei szezonra beígért, mindenki számára ingyenessé tett influenza elleni védőoltás megérkezett, és mindenki adassa be magának - kérik a háziorvsok.