Jövő csütörtökön átadják az M3-as metró felújított déli szakaszát

2020.10.15. 20:05

Október 22-én 17 órától már használhatják az utasok az M3-as metró Kőbánya-Kispest és Nagyvárad tér közötti szakaszát - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. (BKV) közös közleményükben az MTI-t csütörtökön.

A leglátványosabb változás a négy átépített állomás lesz, ugyanakkor megújultak az alagúti terek, a pályahálózat, a vasúti és a biztonsági berendezések, a tájékoztató elemek és a metróvonal elektronikai hálózata is - közölték.

Az átadás után a metró a teljes vonalon közlekedik, ám a középső szakaszon korábban lezárt négy állomáson (Arany János utca, Ferenciek tere, Corvin-negyed és Semmelweis Klinikák) még a továbbiakban sem áll meg. A metróvonal középső szakaszának rekonstrukciójával kapcsolatban a BKK és a BKV későbbre ígért részletes tájékoztatást.

Emlékeztettek, hogy a metró déli szakaszán 2019 áprilisában kezdődtek meg a vonalfelújítási munkák. Ennek eredményeképp "az M3-as metró teljesen megújult Határ út, Pöttyös utca, Ecseri út és Népliget állomása letisztult és modern látványvilágot kapott, a megállók kényelmesebbek, biztonságosabbak és a LED-es megvilágításuknak köszönhetően nemcsak világosabbak, de energiatakarékosabbak is lettek" - írták.

Jelezték ugyanakkor, hogy a korszerű közösségi közlekedési szolgáltatás szempontjából még fontosabb, hogy megújult a teljes vonal infrastruktúrája: az állomásokon kívüli terek, a vágányok, a vasúti, a biztonsági, a szellőzőberendezések, a gépészeti rendszer és az utastájékoztatási elemek is.

A déli szakasz korszerűsítése 2021 végéig a teljes körű akadálymentesítés megvalósításával folytatódik. A Határ út és Népliget állomáson már beépítették a felvonókat, a Pöttyös utca és Ecseri út állomásokon pedig még az előkészítő munkálatok tartanak.