Évente kétezer sikeres újraélesztés történik Magyarországon

2020.10.16. 11:30

Ma van az újraélesztés világnapja. Ennek alkalmából Kásler Miklós mindenkit arra buzdít, hogy sajátítsa el az újraélesztés gyakorlatát, és szükség esetén cselekedjen.

Évente mintegy kétezer magyar ember életét menti meg az idejében megkezdett újraélesztés. Az újraélesztés világnapján...

Közzétette: Kásler Miklós – 2020. október 15., csütörtök

Az emberi erőforrások minisztere közösségi oldalán elmondja, hogy 75 ezer hetedik osztályos tanuló újraélesztési ismereteinek elsajátítását támogatták az idén. A tárcavezető egyúttal felhívja a figyelmet az Országos Mentőszolgálat által kifejlesztett, mindenki számára ingyenesen letölthető ÉletMentő telefonos applikációra.

Kapcsolódó

Ne parázz, sokkolj!

Túszként tartották fogva Győrfi Pált.

Évente mintegy kétezer sikeres újraélesztés történik Magyarországon, ugyanakkor a hirtelen szívhalál évi 20-26 ezer ember életét követeli idehaza, és ezzel ez az egyik leggyakoribb halálozási ok Magyarországon. Ez ellen próbál tenni az Országos Mentőszolgálat is minden eszközzel: kisfilmekkel és mobilalkalmazásokkal.

Kapcsolódó

Az ÉletMentő alkalmazás az Év digitalizációs projektje

Már félmillióan használják a díjnyertes ingyenes egészségügyi applikációt, ami gyorsabbá teszi a segélyhívást.

A Volánbusz pedig a világnaphoz időzítve életmentő defibrillátorokat telepített négy autóbuszállomásra: Budapesten a Stadionnál és a Népligetnél, vidéken pedig Pécsen és Miskolcon. Mivel ezeken a helyeken több tízezer utas fordul meg naponta, fontos, hogy kéznél legyen a segítség. Az 1,7 millió forintért beszerzett készülékeket az állomások forgalmi irodáján helyezték el, használatukra pedig kiképezték a személyzetet.

Kapcsolódó

Új szuperképességem: újraélesztés diszkóritmusban

„Folyik a hátamon az izzadtság, miközben kissé lihegve pumpálom egy se keze, se lába műanyag torzót”. Kollégánk elvégezte a Semmelweis Egyetem újraélesztő gyorstalpalóját, ahol azt is megtanulta: a Staying Alive-ot dúdolva vissza lehet hozni valakit a halálból.