Orsolya
10 °C
21 °C

Az élelmiszerekről nem terjed a koronavírus

2020.10.16. 16:27

Az eddigi tudományos ismeretek alapján az élelmiszerek és azok csomagolóanyagai nem játszanak szerepet a koronavírus terjedésében – közölte Bognár Lajos országos főállatorvos. 

Úgy nyilatkozott, hogy nemzetközi szervezetek kutatásai is tanúsítják: a vírus elsődlegesen cseppfertőzéssel, közvetlenül emberről emberre terjed, élelmiszer közvetítette fertőzés eddig még nem fordult elő.

Az otthoni ételkészítés során fontos betartani az általános higiéniai szabályokat, az élelmiszerek hőkezelése ugyanis megöli a vírust, amely 60 Celsius-fok felett elpusztul, így már pár perces forralás, illetve sütés is fertőzőképtelenné teszi. Bognár Lajos arra kérte az élelmiszerrel foglalkozó vállalkozásokat, hogy nézzék át és tartsák be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján található vírusbiztonsági szabályokat a fertőzési források kialakulásának megelőzése érdekében.

A főállatorvos a vállalkozások mellett a fogyasztóknak is azt ajánlotta, hogy keressék fel a Nébih honlapját, ahol hiteles tájékoztatást kaphatnak az élelmiszerekkel kapcsolatos vírusbiztonsági kérdésekről.