Újabb fekete rekord: 33 koronavírushalott, 1293 új fertőzött

2020.10.16. 08:59

1293 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel  43 025 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 33 krónikus beteg, így az elhunytak száma 1085 főre emelkedett, 13 134-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 28 806 fő. Az aktív fertőzöttek 32 százaléka, az elhunytak 42 százaléka, a gyógyultak 30 százaléka budapesti. 1642 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 171-en vannak lélegeztetőgépen – írják a  koronavirus.gov.hu  oldalon.

Emlékeztetőül: csütörtökre 950 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 41 732 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 29 idős krónikus beteg – korábban ennyi halálozás még nem történt Magyarországon 24 óra alatt –, így az elhunytak száma 1052 főre emelkedett, 12 628-an pedig már meggyógyultak.

A járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsa, és nem hagyja, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ezért továbbra is kérik az általános szabályok betartását. Ezek az alábbiak.

  • Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint az ügyfélfogadási irodákban is.
  • 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.
  • A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is tanácsos kerülni azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak.
  • Kérik, hogy lehetőleg tartsuk a szociális távolságot.
  • Gyakran és alaposan mossunk kezet.
  • Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be.
  • Bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát.
  • Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására.
  • A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenniük a fertőzések elkerüléséért.
  • Az iskolákban és óvodákban kötelező a testhőmérséklet-mérés annak érdekében, hogy kiszűrjék a lázas gyermekeket és pedagógusokat, és ezzel is védjék az óvodák és iskolák zavartalan működését.

Ha egy szociális intézményben vagy bármilyen más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket – hangsúlyozzák.

Világszerte  egyébként majdnem 39 millió embert regisztráltak már koronavírus-fertőzéssel. 

  Illusztráció: Átló Koronamonitor