Nándor
3 °C
16 °C

Az SZFE új kancellárja szerint nem kirakják a diákokat, csak előrehozzák az őszi szünetet

2020.10.16. 17:00

Nem lezárásról, hanem az őszi szünet, egy szabadság előrehozásáról van szó – mondta Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem új kancellárja az SZFE épületeinek kiüríttetéséről megjelent hírekre reagálva pénteken a közmédiának.

Szarka Gábor arra a sajtóba is bekerült péntek reggeli belső utasításra reagált, amely szerint este hat óráig az egyetem létesítményeit valamennyi egyetemi polgárnak el kell hagynia – írja az MTI.

A fővárosi önkormányzat felajánlására, amely szerint épületet biztosítanának az SZFE hallgatói és oktatói számára, az kancellár azt mondta: érdekes felvetésről van szó, ez egy alternatív választási lehetőség azoknak, akik nem szeretnék azt az egyetemi modellt követni, ami a modellváltás során létrejött. Hivatalos megkeresést ezzel kapcsolatban az egyetem nem kapott, nem tudják, hol lenne ez a helyszín és ott mi folyna.

Ha azonban igaz ez a felvetés, akkor elképzelhető, hogy az lesz a megoldás, hogy akik ezt folytatni szeretnék az egyetemen kívül, azok ott tudják folytatni

– fogalmazott Szarka Gábor, hozzátéve, hogy azt mondták az egyetem polgárainak, döntsenek, mert

az egyetem ezt a fajta tanköztársasági modellt innentől kezdve az egyetem keretein kívüli magánkezdeményezésnek tekinti.

Szarka Gábor elmondta: ha ez így, csomagban átmehet egy másik helyszínre, az nekik is egy jó kimenet. Elmondta továbbá: tudnak arról, hogy a modellváltás jogszerűségével kapcsolatban alkotmánybírósági beadvány és a miniszterelnöknek szóló levél is született. Álláspontjuk szerint, ami történt, az jogszerű, ezzel kapcsolatban félelmük nincsen, várják az Alkotmánybíróság döntését.

Nem kiürítésről, hanem az őszi szünet előrehozásáról van szó. A helyzet megérett erre, miután az intézményben semmilyen vezető nincs, aki a folyamatokat ellenőrizze, döntéseket hozzon a legmagasabb szinten

– emelte ki az új kancellár, hozzátéve, hogy az őszi szünet előrehozásával az volt az elsődleges cél, hogy a szabadság előbb kezdődjön. Mint mondta, azért is fontos ez a pár nap – azonkívül, hogy el fogják végezni a fertőtlenítést és egyebeket –, mert szükség van az időre, hogy mindenki egy kicsit lenyugodjon, a hallgatók, a dolgozók, a tanárok és a vezetőség is.

Ebből a kicsit pszichotikus állapotból szükséges, hogy a hallgatók kimozogjanak, hazamenjenek, beszélgessenek a szüleikkel, egy kicsit nyugodjanak meg, és próbáljanak meg olyan döntést hozni, ami nem a saját intézményük elleni különböző lépésekre vonatkozik

– mondta Szarka Gábor. Kiemelte továbbá, hogy az egyetem elhagyásáról egy rektori utasítást adtak ki, amelynek volt egy kancellári kiegészítése a végrehajtásával összefüggésben. Mint mondta, nem kellett sok idő, hogy ez kikerüljön a sajtóhoz, holott ezek belső ügyek. Egy szabadság előrehozásáról van szó, mert

mindenkire ráfér a pihenés.

Hozzátette: a vezetők csak akkor szándékoznak az egyetemre bemenni, ha meghívják őket valamilyen tárgyalásra vagy egyeztetésre. A hallgatók a blokádot fenntarthatják, csak felmerül a kérdés, hogy ki ellen – mondta kérdésre válaszolva.