Lázár János exkluzív videót posztolt a tram-trainről

2020.10.16. 09:39

Eddig csak állóképeket láthattunk Magyarország leendő első vasút-villamosairól, most viszont megérkeztek az első videófelvételek is. A Szeged és Hódmezővásárhely gyorsabb és kényelmesebb összekapcsolására hivatott 12 szerelvény első darabja már a futáspróbáit végzi a spanyolországi Stadler-gyár próbapályáján. 

A videót közösségi oldalán posztolta Lázár János volt kancelláriaminiszter, jelenleg hódmezővásárhelyi fideszes országgyűlési képviselő, akinek szívügye az egymástól 20 kilométerre fekvő két település közti minőségi összeköttetés. 

A csodavillamosról szóló szerződést még 2017-ben írta alá a spanyol gyártóval a MÁV-Start.  A dízel-villamos hibrid szerelvényeken 216 férőhely lesz, ebből 76 fix és 16 felhajtható ülés. A villamosvonalon 50 kilométeres sebességgel közlekedhetnek elektromos üzemmódban, a városok közötti nyílt vonalon pedig dízel meghajtással, akár százzal is roboghatnak majd. Ráadásul akár 15 perces időközönként is indíthatók lesznek.

Az eredeti ígéret szerint az első járműnek már az ősszel meg kéne érkeznie rendeltetési helyére,  ahol várhatóan egy év múlva használhatják majd az utasok.