Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Árad a Hernád, településeket zár el a víz

D VAJ20201016009
2020.10.17. 10:59

A Hernád áradása miatt tovább nőtt az éjszaka és a hajnali órákban a lezárt útszakaszok és elzárt települések száma Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – közölte Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője az MTI-vel. Tegnap már beszámoltunk arról, hogy elzárta az egyre emelkedő árvíz a környező településektől Hernádszentandrást.

A tájékoztatás szerint a Hernád áradása miatt le kellett zárni a Kiskinizs és Hernádkércs közötti összekötőút egy szakaszát, Kiskinizset a folyó elzárta a külvilágtól. Hernádszentandrásnál sem javult a helyzet, illetve továbbra is útzár van Novajidrány és a Vizsoly között. Encs vagy Gönc felé kerülhetnek az autósok. A Hernád magas vízállása miatt a Sajólád és Bőcs közötti mellékúton szintén teljes útzárat kellett elrendelni.

A másik észak-magyarországi folyón, a Sajón is magas a vízállás. A folyó áradása miatt még a mai nap is le van zárva a Putnokról Sajóvelezdre vezető út egy szakasza, valamint a Sajóvelezdről Vadna felé vezető út. A lezárt szakaszok a 26-os főúton át kerülhetőek el.

A közelben a Sajógalgócba vezető utat is víz borítja, oda jelenleg is csak egy földúton lehet bejutni. Ugyancsak le van zárva a Muhi és Köröm közötti út. Az áradás miatt a komp sem közlekedik.

(Borítókép: Az Ináncs és Hernádszentandrás közötti, vízzel elöntött út Ináncs határában 2020. október 16-án. Elzárta a Hernád áradása miatt kiöntött Bársony patak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádszentandrást, a települést nem lehet járművel megközelíteni, így a tömegközlekedés is szünetel. Fotó: Vajda János / MTI)