Még mindig vannak elzárt települések Borsodban

2020.10.18. 10:45

Még mindig gondot okoznak az áradások Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Bár a Hernád vízállása Hidasnémetinél több mint 50 centiméterrel volt alacsonyabb vasárnap reggel, mint a szombat reggeli 270 centiméter, ám a folyó vízszintje Gesztelynél még emelkedett. Ma reggelre több mint 30 centiméterrel 421 centiméterre – derült ki az Országos Vízjelző Szolgálat friss adataiból.

A Sajó vízállása Sajószentpéternél és Felsőzsolcánál is mintegy húsz centimétert apadt vasárnap reggelre a szombat reggeli vízálláshoz képest. A Latorca vízállása ugyanakkor Csapnál és Nagykaposnál is mintegy 10 centimétert emelkedett egy nap alatt.  

Kapcsolódó

Jön a víz, árad a Sajó, a Bódva, a Hernád és az Ipoly is

A Sajó vízszintje több mint egy métert emelkedett.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője, Pécsi Norbert Sándor a távirati irodának azt mondta: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a víz településeket zár el, utakat áraszt el. 

A Sajólád és Bőcs közötti útszakaszt vasárnap hajnalban le kellett zárni, ezért a forgalmat az Alsózsolca–Felsőzsolca–Gesztely–Hernádnémeti-útvonalra terelik, Belső-Bőcs településrész egyelőre nem közelíthető meg közúton.

Időközben megnyitották a Halmaj és Hernádkércs közötti mellékutat, így Kiskinizs már elérhető.

A Hernád áradása miatt továbbra is teljes útzár van érvényben a Novajidrány és Vizsoly, Kiskinizs és Hernádkércs, illetve Halmaj és Abaújszántó közötti szakaszokon. 

A Sajó áradása miatt vasárnap a kora reggeli órákban Kesznyéten és Sajóörös között szintén teljes útzárat vezettek be, a folyó magas vízállása miatt még mindig nem lehet közlekedni a Putnokról Sajóvelezdre vezető út egy szakaszán, a 26-os főútról Sajókazára vezető összekötőúton, illetve Muhi és Köröm között. Ott a komp sem közlekedik.