Választ a balatoni falu, ahol serényen dolgozott az iratmegsemmisítő

2019-11-22 15 49 19-Index - Videó - Elmentünk az ország legrejté
2020.10.18. 10:46
Balatonszepezden tavaly októberben senki, decemberben viszont már 14 jelölt indult a polgármesteri címért. A képviselő-testület hét hónapig bírta a győztessel, és ma újra szavazhatnak a helyiek.

Balatonszepezd csendes, kanyargós, dimbes-dombos utcáin alig lehet járókelővel összefutni. A szinte télibe hajló időjárás sem kedvez annak, hogy beszélgetni lehessen az itt élőkkel a falu jövőjéről. Pedig lenne miről, ma ugyanis időközi önkormányzati választást tartanak a faluban, a polgármesteri tisztségért négy független jelölt száll versenybe: a jelenlegi településvezető, Bocskov Petrov Jordán, illetve Bíró Imre, Selmi Gábor és Szász Péter. A négy leendő képviselőre 13 jelölt közül választhat a település 390 szavazója.

Nem volt mindig ilyen nagy a választék. Majdnem pontosan egy évvel ezelőtt, a 2019-es önkormányzati választáson Szepezd egyike volt a mindössze két magyarországi településnek, ahol ugyan szavazólapokkal várták az embereket, de mindössze négy képviselőjelöltre lehetett ikszelni, polgármesterjelöltre nem. Előbbiek száma pont annyi volt, ahány mandátum van a képviselő-testületben, vagyis elméletileg biztos pozíciót jelentett, ha valaki legalább 1, azaz egy érvényes szavazatot kapott. A tét nélküli választáson a névjegyzékben lévő 390 választópolgár közül 124-en járultak az urnák elé.  

A polgármester hiánya miatt ki is írták az új időközi választást, a lehetőség pedig annyira felébresztette a helyiek politikai vállalkozó kedvét, mint sehol máshol, a kis Balaton-parti faluban ugyanis az októberi fiaskó után tizennégyen indultak el a címért. A december 8-i megméretésen négy jelöltre senki nem szavazott, két másikra 1-1, illetve 2-2 választó szavazott. A győztes Bocskov Petrov Jordán lett, aki az Indexnek most arról beszél,   

egy balatoni település polgármesteri tisztsége több lehetőséget ad, mint máshol az országban, talán ezért is indultak annyian.

Bocskov Petrov Jordán
Bocskov Petrov Jordán
Fotó: balatonszepezd.hu

Ő maga egyébként csak nemrég költözött Szepezdre. Egyik mostani riválisa, a tavaly decemberben nem induló Bíró Imre meg is jegyzi, hogy a polgármestert a választás előtt nem sokan ismerték a faluban. Bocskov Petrov Jordán új színt hozott már azzal is, hogy előtte gyakorlatilag senki nem kampányolt, a stílusával azonban jöttek a konfliktusok. Bár a polgármestertől sokat vártak – meséli Bíró Imre –, a vezetői attitűdje szokatlan volt számukra, és sérelmezték azt is, hogy a kollektívnak szánt döntésekből egyszerűen kihagyta a többieket. Nem is bírták együtt hosszú ideig, a közös munka mindössze hét hónapig tartott, júniusban a képviselő-testület feloszlatta magát.

Közben nem tett jót a hangulatnak az sem, hogy februárban a polgármesternek a takarító szólt, hogy a hivatalában iratokat semmisítenek meg. Öt zsáknyit. Hogy milyen papírokat daráltak le, az azóta sem derült ki, a rendőrség ugyanis megszüntette a nyomozást, de különböző okok miatt négy munkatárs is megszüntette munkaviszonyát.

Ami a mostani esélyeket illeti, Bocskov Petrov Jordán azt reméli, hogy minél több választó teszi le voksát. A kérdésre, hogy mi lesz, ha újra az előző képviselő-testülettel kell együtt dolgoznia, csak annyit mond:

a matematikai esély megvan, hogy a leendő képviselő-testület magja új indulókból kerüljön ki.

De bizakodó a polgármesteri székért először induló Bíró Imre is, aki már négy ciklus óta tagja valamilyen formában a képviselő-testületnek

most végre összefogtunk, és újra együtt indulunk.

Arra gondol, hogy amíg ő polgármesterjelöltként indul, képviselőjelöltként ott van mögötte az a  másik négy ember, akivel egy csapatot alkot, és vezetné a falut. Hivatalosan egyébként mindegyik polgármesterjelölt függetlenként indul, az pedig most már a szavazókra van bízva, ki lehet az a négy ember, aki talán tud is együtt dolgozni Szepezdért.  

(Borítókép: Index)