Vendel
6 °C
19 °C

Müller Cecília: lassan telítődnek az első körös Covid-kórházak

2020.10.18. 08:13

A koronavírus-betegek ellátására első körben kijelölt kórházak lassan telítődnek, ezért azokban megemelték az ágyak és ehhez rendelve a szükséges eszközök számát is – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában az MTI szerint. Hozzátette: a kórházba kerülő koronavírus fertőzöttek ellátásában már néhány olyan kórház is részt vesz, amelyet arra az esetre jelöltek ki, ha az első körös intézményekben betelnének a helyek. 

Így az ellátás mindenki számára biztosított. Az egészségügyi dolgozók átvezénylése is folyamatos

– hangsúlyozta az országos tisztifőorvos, aki szerint az egészségügyi ellátórendszert felkészítették a betegek fogadására.

Müller Cecília ismételten felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a legtöbbet a vírus terjedése ellen egyéni védekezéssel és fokozott óvatossággal lehet tenni. Úgy fogalmazott, hogy 

a járvány megelőzésében és terjedésének lassításában a lakosság tud a legtöbbet tenni, és ebben mindenkire számítunk, hiszen a felelősség közös.

Mint mondta, az elmúlt héten nemcsak világszerte, de Magyarországon is folyamatosan nőtt a betegek száma és sajnos a halálos áldozatoké is. A járvány az első hullám után egy rövid fellélegzést követően sokkal erőteljesebben indult újra, ám most nem szabad elfáradnunk, mert a járványból legalább annyi van még előttünk, mint amennyi mögöttünk áll – hangsúlyozta Müller Cecília.

A szakember szerint a járvány első hullámában Magyarország nagyon sikeresen védekezett, „mindenki a helyén volt”, az egészségügy, a hatóságok, az irányító szervek és legfőképpen a lakosság.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az őszi időszak kedvez a felső légúti megbetegedések megjelenésének, előttünk az influenzaszezon is. A háziorvosokhoz eljuttatták az influenza elleni védőoltásokat – mondta, és arra kérte a krónikus betegeket, hogy igényeljék az oltást háziorvosuktól. A fiatalabbaknak egészségük megőrzése érdekében C- és D-vitamin szedését javasolta.