Jön a teljes átalakítás, tartanak a praxisközösségtől a gyermekorvosok

2020.10.18. 11:04

Jó ötletnek tartja a praxisközösségek létrehozását Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke is, de az, hogy kötelezően mindenütt egységes szerkezetűnek kell lennie, problémát jelenthet – derült ki az ATV Híradójából

A gyerekek egészséges fejlődése szempontjából hátrányos, ha nem gyerekorvoshoz tartoznak

– mondta Póta György a csatornának. A szakember arra mutatott rá, hogy a felnőttorvos nem feltétlen veszi észre azokat a tüneteket, amelyeket a gyermekorvosok azonnal felismernek. Ezzel később juthatnak megfelelő ellátáshoz a gyerekek.

VÉLEMÉNYE SZERINT AZ ÚJ RENDSZER EGYET JELENTHET A GYERMEKORVOSI RENDSZER NÉHÁNY ÉVEN BELÜLI KIVEZETÉSÉVEL A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYBŐL.

Orbán Viktor körülbelül egy hete jelentette be, hogy belekezdenek az egészségügyi alapellátó rendszer átalakításba.

A mi célunk, hogy a háziorvosok praxisközösséget hozzanak létre. Üres praxis Magyarországon ne legyen, a helyi ellátás színvonala pedig emelkedjen. Ennek a pénzügyi feltételét meg fogjuk teremteni

– mondta el akkor a miniszterelnök.

A Népszava birtokába jutott törvényjavaslat szerint a praxisközösség azt jelenti, hogy a háziorvosi körzeteket nagyobb tömbökbe szervezik, így eltérő szakképesítésű orvosok, nővérek, diplomás nővérek együtt, csapatban nyújthatnak jó minőségű alapellátást.

A javaslat szerint az ország 199 járásában plusz a fővárosban összesen mintegy 1000 praxisközösséget hoznának létre.

Az EMMI válasza szerint a praxisközösségek létrehozásába nem kíván beleszólni a kormány. Így az alapellátó orvosok saját maguk dönthetik el, kivel szeretnének praxisközösséget alkotni, amelynek létrehozása nem kötelező.