Egyre jobban szeretjük a sütőtököt

2020.10.18. 11:50

Úgy tűnik, egyre jobban szeretjük a sütőtököt, ugyanis az egy főre jutó fogyasztás évente 3-3,5 kilogramm körül alakul. Évente nagyjából 30-35 ezer tonna sütőtököt takarítanak be az országban mintegy 1800 hektárról – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Az export évente 600-800 tonnát tesz ki, és megközelítőleg azonos mennyiségben importálunk is sütőtököt az egyenletes ellátás érdekében. Hagyományosan az október-novemberi időszakban népszerű a sütőtök, amelynek magját április végén, május elején vetik el.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legnagyobb, közel 600 hektár a termőterület, de Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is 200 hektár fölött van. Az egyik híres, elterjedt hazai fajta a nagydobosi, illetve jellemző még a kiszombori, az óvári hengeres és az orange (sonkatök).

A NAK javaslata szerint ha valaki szeletelt sütőtököt vásárolna, érdemes a szép, egységes, narancsos színű árut választani, azonban ha inkább egészet venne, ügyeljen arra, hogy a zöldség kocsánya ép legyen.

A már feldolgozott, nyers sütőtök tárolható a hűtő zöldséges rekeszében, fóliába csomagolva, de csak nagyon rövid ideig.

Fogyasztható például sütve, krémlevesként, ivóléként, valamint bébiételként, húsok mellé, párolva kiváló köret – írta az MTI a NAK nyomán.