A minisztérium szerint belső vita az SZFE modellváltásának ügye

2020.10.19. 23:50

A felsőoktatásért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) reagált az Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóinak kérdéseire. A tárca szerint a modellváltás megítélése egy belső vita, amit a szakmának kell rendeznie.

Hétfőn délelőtt híres művészek, köztük Alföldi Róbert és Ónodi Eszter tiltakoztak az ITM épülete előtt, a támogatásukról biztosítva az SZFE modellváltása ellen tiltakozó diákokat. A minisztérium az ATV Híradónak eljuttatott válaszában leszögezte, hogy a modellváltás célja a kormánytól való függetlenedés, és az intézmény költségvetését is megkétszerezik.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) belső szakmai vita alakult ki, amelyet a művészeti ágak nagy tekintélyű szakembereinek kell rendezniük

– fogalmaz a közlemény. Majd így folytatódik:

 Az SZFE esetében az átalakítás elvárt eredménye, hogy az ott tanuló és végző fiatalok színházművészeti, televíziós és filmipari esélyei, lehetőségei jelentősen javuljanak.

A kormány természetesen azt támogatja, hogy az oktatás normális keretek között, rendes mederben folyhasson. Ezért is döntött arról, hogy az egyetem jövő évi működéséhez a korábbi költségvetés mintegy kétszeresét, 3 milliárd forintot biztosít egyebek mellett bérrendezésre és a kampusz építési program előkészítésére a kuratórium számára.