A járvány miatt fújja le a járvány miatti népszavazását a DK

2020.10.19. 17:54

Szeptember végén a Demokratikus Koalíció (DK) népszavazást kezdeményezett arról, hogy a koronavírus-járványban mindenki minden megkötés és feltétel nélkül ingyenesen teszteltethesse magát. A benyújtott népszavazási kezdeményezés az alábbi kérdést tartalmazta:

EGYETÉRT-E ÖN AZZAL, HOGY AZ ÁLLAM BIZTOSÍTSON A TÖMEGES MEGBETEGEDÉST OKOZÓ COVID–19-FERTŐZÉS MIATT TÉRÍTÉSMENTES SARS-COV2 PCR-TESZTET MINDEN MAGYARORSZÁGON TARTÓZKODÓ MAGYAR ÉS EURÓPAI UNIÓS ÁLLAMPOLGÁR RÉSZÉRE?

Kapcsolódó

Benyújtotta a népszavazási kezdeményezését a DK az ingyenes tesztekről

Az ellenzéki párt úgy véli, a tesztek árát már többszörösen kifizették az emberek az elmúlt években.

A DK sajtóirodája lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a járványhelyzet fokozódása miatt inkább elállnak a népszavazástól:

Látva, hogy a mögöttünk hagyott héten a járvány magyarországi terjedése az igazolt fertőzöttek számától kezdve a lélegeztetőgépen lévőkön át az elhunytak számáig minden rekordot megdöntött, úgy döntöttünk, hogy a legfelelősebb, amit tehetünk, ha elállunk népszavazási kezdeményezésünktől, amely minden bizonnyal lebonyolíthatatlan volna érdemi járványügyi kockázatok vállalása nélkül.

Amint fogalmaztak, a DK álláspontja nem változott, továbbra is a tesztelés ingyenessé tételét követelik a kormánytól. Hangsúlyozták:

A helyzet tragikuma éppen az, hogy ugyanazért nem merjük vállalni kezdeményezésünk jövőbeni járványügyi kockázatait és azért állunk el tőle, mint amiért fontos lenne elérnünk, hogy mindenki számára ingyenes legyen a tesztelés.  • Tippek
  • Hírek