Müller Cecília: Nem kell maszk az iskolákban

Screenshot 2020-10-19 at 11.54.10.png
2020.10.19. 12:30
Az országos tisztifőorvos úgy látja, nem végzetes, ha valaki lélegeztetőgépre kerül a vírus miatt, minden második ember meggyógyul közülük.

„További influenza elleni oltóanyagot szereztünk be, hogy mindenki részére, aki hozzá szeretne jutni a térítésmentes oltakozási lehetőséghez, biztosítani tudjuk” – emelte ki Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. 

A tisztifőorvos elmondta, hétfőn 1478 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel  47 768 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 31 krónikus beteg, közülük a legfiatalabb 39 éves volt. Esetében a alapbetegségként májzsugorodást, májelégtelenséget jelöltek meg a koronavirus.gov.hu oldalán. Az elhunytak száma így 1173 főre emelkedett, 14 312-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 32 283 fő. Kórházban 1896 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 188-an vannak lélegeztetőgépen.

Magyarország a középmezőnyben

 A járvány második hullámának felszálló szakaszában vagyunk, ismételten nőtt a fertőzöttek száma. Ez az emelkedés is fokozódó jellegű, napról napra egyre több laboratóriumi esetet igazolnak, ezért nagyon fontos, hogy betartsuk a szabályokat” – emelte ki Müller Cecília, hozzátéve, a védekezésnek ebben a fázisában nagyon fontos, hogy mindenki fokozott figyelemmel és fegyelemmel viselkedjen.

Az egész világon emelkedőben van a pozitív esetek száma, ez alól nem kivétel Magyarország sem, noha a WHO jelentése szerint a középmezőnyben foglalunk helyet. Az összes igazolt beteg a pandémia kezdete óta több mint 47 ezer fő, míg a gyógyultak száma meghaladja a 14 ezret

– mondta a tisztifőorvos. Hozzátette, hogy az elhunytak száma szintén emelkedő tendenciát mutat, hiszen ők elsősorban a magas kockázatú csoportból kerülnek ki, krónikus betegek vagy idős személyek. 

Náluk szövődménnyel zajlik a fertőzés, legalábbis erre nagyobb az esély. Nagyon fontos ezen emberek védelme, és ez mindannyiunk felelőssége

 – mondta. Emelkedő tendenciát mutat a kórházban ápoltak száma is, 1896 beteget kezelnek kórházban, 188-an vannak lélegeztetőgépen. 

Közülük számosan gyógyulóban vannak, számosan le is kerülhetnek a lélegeztetőgépről, tehát nem jelent végsorsot, ha valaki közöpsúlyos állapotban kórházba kerül, hiszen jó tapasztalat is van 

–  emelte ki a tisztifőorvos. Hozzátette, számos olyan lehetőségük van a második hullámban, amelyet tavasszal még nem tudtak teljeskörűen bevetni, vagy nem állt rendelkezésükre.

Mindenesetre a legjobb az, ha nem kapjuk el a betegséget. Ezért nagyon fontos a maszkviselés, a környezetünk rendben tartása 

–  hangsúlyozta a tisztifőorvos, majd részletezte, hogy az elhunytak közül valamennyien szenvedtek alapbetegségben, kísérő társbetegségekben.

Legalább az influenza ellen legyünk biztonságban 

„Kiemelném a mai napon a légúti megbetegedéseket is mint alapbetegséget, tehát aki krónikus légúti betegségben szenved, nyilván magasabb kockázatot hordoz.” Ennek kapcsán a tisztifőorvos arra is felhívta a figyelmet: lehetőleg hagyjuk el a dohányzást mint káros szenvedélyt. 

Szót ejtett arról is, hogy közel azonos azon személyek köre, akik érintettek lehetnek az influenzában. Mint mondta, feltétlenül szükséges, hogy legalább az egyik megbetegedés ellen védekezzenek. Kiemelte, az influenza akár súlyos tüdőgyulladást is okozhat, ezért különösen fontos, hogy minél többen igényeljék a kormány által biztosított oltást. A tisztifőorvos ehhez hozzáfűzve bejelentette:

További influenza elleni oltóanyagot szereztünk be, hogy mindenki részére, aki hozzá szeretne jutni a térítésmentes oltakozási lehetőséghez, biztosítani tudjuk.

 – mondta, majd a PCR-tesztekre tért. 

A PCR-teszteket fogadtuk el egészen idáig, ez az a forma, amelyet a WHO is végig ajánlott számunkra. Ugyanakkor éppen a tavasztól fogva nagyon sok új lehetőség nyílt meg a diagnosztikában is, ezért számos antigénalapú tesztet fejlesztettek ki a kutatócsoportok. Hasonlóan a PCR-teszthez, ez is az aktuálisan zajló állapotot, tehát az aktuális fertőzöttséget mutatja ki. Ezt a tesztet bevizsgálták az NNK laboratóriumában, és azt találtuk, hogy pozitivitás esetén, ha tüneteket produkál valaki, tehát gyanús személyről van szó, akkor nagyon jó egybeeshetőséget mutat a PCR-teszttel. Ez egy újabb diagnosztikus eszköz a kezünkben 

 – emelte ki a tisztifőorvos, hozzátéve: tulajdonképpen már a mentőben megtörténhet ez a gyorstesztvizsgálat, így mire a kórházba érkezik a beteg, már tudják is, hogy koronavírusos. Tehát az ellátása hamarabb megkezdődhet, hiszen arra a részre kerül az intézményben, ahol ezen betegeket gondozzák. 

Arra az újságírói kérdésre, hogy a gyerekeknek viselni kell-e a maszkot az iskolákban, Müller Cecília elmondta: nem, mert nem elvárható, hogy a gyerekek helyesen használják a maszkot napi 6-8 órán keresztül. Hozzátette azonban, hogy a bevezetett szabályok érvényesek: távolságtartás, egy csoport, közösség egyben tartása. 

Arra a felvetésre, hogy sokan azért nem oltatják be magukat influenza ellen, mert félnek attól, hogy az orvosi rendelőben kapják el a vírust, Müller Cecília elmondta: minden orvoshoz indulást előzzön meg telefonálás. Arra a felvetésre, hogy a lakosságarányosan a legrosszabbul teljesítő országok közé sorolták Magyarországot, a tisztifőorvos azt mondta: 

„ez egyszerűen nem helytálló, a WHO egymillió lakosra vetítve vizsgálja a fertőzötteket és a halottakat is, a középmezőnyben foglalunk helyet.”

A temetőlátogatás kapcsán Müller Cecília kérte, hogy kerüljük el a csoportosulást, tartsuk a távolságot és alaposan fertőtlenítsünk, akár a sírgondozás közben is. Végezetül arra a kérdésre, hogy a lélegeztetőgépre került betegek közül mennyien gyógyultak meg, a tisztifőorvos elmondta:

Ne ijedjünk meg! Tavasz óta megnőttek az egészségügy lehetőségei. Szlávik János főorvostól tudom, hogy a lélegeztetőgépre került betegek 50 százaléka ad absurdum meg is gyógyul.

(Borítókép: Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján / MTVA)