Lázár János nem hagyja kiszorítani magát a Fideszből

2020.10.19. 14:21

Terjedelmes interjút adott a Válasz Online-nak Lázár János, a Fidesz egykori minisztere, aki szerint csak neki van olyan „jó dolga”, hogy miközben megnyert minden választást, amelyen elindult, mások vereségét kéri rajta számon a miniszterelnök. Ezzel arra utalt, hogy alapvetően neki szokták felróni Hódmezővásárhely elvesztését, ahol kétszer is polgármesterré választották Márki-Zay Pétert.

Húsz éve ismerem Orbán Viktort, tíz évet szorosan együtt dolgoztunk, úgyhogy tudom: nekem mindig a nehezített akadálypályát jelöli ki

– jelentette ki Lázár János. Azt is mondta: őt nem a Fidesz választotta ki, hanem ő választott magának pártot, ahol aztán jó sok munkával járta végig a ranglétrát.

Lázár János szerint a Fideszen belüli versenytársak kiváló kamarillapolitikájának eredménye az a pletyka, hogy Simicska Lajostól korábban pénzt kapott. Kifejtette:

Meghatározó fideszes politikusok is elhitték, hogy én Simicskával és Spéderrel szövetkezve a párt átvételére készülök. Reggeltől estig ezt duruzsolták Orbán Viktor fülébe. A magyar közéletben sajnos erős hagyományai vannak a folyosói politizálásnak, amelyben az ember munkáját és teljesítményét felül tudja írni az alaptalan, rosszindulatú pletyka. Ennek a jelentőségét alábecsültem.

Lázár János
Lázár János
Fotó: Rosta Tibor / MTI

Határozattan tagadta, hogy pénzt fogadott volna el Simicskától vagy Spédertől, de azt megjegyezte: a barátait nem a politikai tőzsde aktuális árfolyama szerint váltogatja. Azt mondta:

Amikor Simicskát pocskondiázták, én akkor sem tagadtam meg. Amikor Spédert, én akkor is a barátomnak mondtam. A barátaimat és az elveimet nem vagyok hajlandó megtagadni. Olyan isten nincs, hogy nekem a széljárással változzon a véleményem olyanokról, akik a szövetségeseim.

Arról is beszélt, hogy a Fideszben, mint minden emberi közösségben, jelen van a vetélkedés, és ez természetes. A munkáját viszont sosem tudták megkérdőjelezni, mindig a személyét támadták, támadják, de nem hagyja magát kiszorítani a Fideszből, mert ez az ő pártja is. Sokakkal ellentétben pedig nem tart attól, ha egy politikai közösségben vita és verseny van.

A riválisaként emlegetett Rogán Antallal kapcsolatban elismerte, nélküle 2018-ban nem aratott volna győzelmet a Fidesz-KDNP, de ebből sokan azt a téves következtetést vonták le, hogy a politika elsősorban kommunikáció.

Lázár János szerint azonban a politika ennél több, még a social media meg a fake news világában is. A politika céljának az ország megváltoztatását, a hétköznapi viszonyok jobbá tételét tartja.

Még ma sem lehet a világban kizárólag kommunikációval hatalmon maradni. Aki így gondolja, az homokra épít várat. Nincs könnyebb út: a kommunikáció mögött szakpolitika is kell, hétköznapi aprómunka és mérhető teljesítmény

– mondta a Válasz Online-nak.

Szijjártó Péter jachtos ügye kapcsán leszögezte: Európa egyik legjobb külügyminiszterének tartja, aki „emberfeletti munkát végez, méghozzá eredményesen”. Ezen a tényen – Lázár János szerint – nem változtat, ha a diplomáciai, külgazdasági munkáján kívül olyasmit tett, amit egy emberöltővel ezelőtt még egy baden-württembergi miniszterelnök is megtett, de amit már Szijjártó sem tenne meg újra.

Lázár János úgy gondolja, negyven-ötven év múlva egész más viszonyok lesznek. A gazdasági-politikai viszonyrendszer tekintetében Magyarország nagyjából ott tart, ahol Ausztria tartott a hatvanas-hetvenes években. Hozzátette:

Ez is egy tanulási folyamat. Mint sok minden más, úgy a gazdaság és a politika viszonya is változni fog, például az ilyen ügyek hatására.  • Tippek
  • Hírek