Hét koronavírusos beteg megkapta már a remdesivirt a Semmelweis Egyetemen

2020.10.19. 07:45 Módosítva: 2020.10.19. 19:04

Hét Covid–19-beteg kapta meg eddig a magyar gyártású remdesivirt a Semmelweis Egyetemen, amelynek három klinikája vesz részt a Richter Gedeon Nyrt. által gyártott koronavírus-gyógyszerrel kapcsolatos klinikai vizsgálatban – adták hírül hétfő reggel az egyetem honlapján.

Mint írják, az egyetem ugyanakkor a hatóanyag amerikai változatát már augusztus eleje óta használja, eddig 15 beteget kezeltek ezzel.

A klinikákon alkalmazott magas színvonalú komplex terápia része a vérplazma-terápia is, amelyben eddig 57-en részesültek az Egyetemen.

Dr. Müller Veronika, a klinika igazgatója elmondta: a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyára által gyártott, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert október 14-én adták be az első betegnek a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján. A 75 éves, súlyos állapotú beteg aznap érkezett az intézmény Covid–19-betegeket ellátó osztályára.

A Semmelweis Egyetemen jelenleg összesen hét beteg kapja a magyar koronavírus-gyógyszert, az ezzel kapcsolatos klinikai vizsgálatban az egyetem három klinikája vesz részt: a Pulmonológiai, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás, valamint a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika

– írták, hozzátéve, hogy a remdesivir amerikai változatát már korábban alkalmazták. Erről a honlapon az olvasható: az AITK-n valamennyi lélegeztetett, illetve oxigénterápiára szoruló Covid–19-beteg kapja ezt a hatóanyagot is a komplex terápia részeként, az első adagolására 2020. augusztus 8-án került sor – tájékoztatta az olvasókat dr. Gál János klinikaigazgató.

Azóta a három egyetemi ellátóhelyen 15 beteget kezeltek ezzel a szerrel, jellemzően 5, esetenként 10 napon át.

Hozzátették, a vírusszaporodást gátló, infúzióban adható remdesivir hatóanyagot kórházban fekvő, oxigénkezelést igénylő, súlyos állapotú betegek kaphatják, súlyos májkárosodás vagy jelentősen beszűkült vesefunkció esetében ugyanakkor nem adható.

Mindezek mellett 2020 áprilisától a lélegeztetett betegek komplex terápiás protokolljának kötelező eleme a dexametazon adagolása. Több tanulmány szerint is bizonyos kortikoszteroidok, így a dexametazon az immunválasz csökkentésével hozzájárulhatnak a terápia sikeréhez. Az új evidenciák ismeretében az oxigént igénylő esetekben is kiegészítő terápiaként alkalmazzák ezt az egyetemen a Covid-betegek esetében. A magyar gyártású remdesivirrel kapcsolatos klinikai vizsgálat a hét elején kezdődött meg Magyarországon, amelyben mind a négy orvosképző egyetem részt vesz.

Mint ismert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) múlt héten publikált kutatása a remdesivir, a hidroxiklorokint, a lopinavir és az interferon-beta1a alkalmazási tapasztalatait úgy értékelte, hogy ezek egyike sem csökkentette a betegség halálozási arányát. A remdesivirt kifejlesztő Gilead gyógyszergyár ugyanakkor elhamarkodottnak nevezte a WHO eredményét.