2024. június 22. 15:00
Georgia
Csehország
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 22. 18:00
Törökország
Portugália
BVB Stadion Dortmund II. forduló
2024. június 22. 21:00
Belgium
Románia

Így rendezi át teljesen Dél-Buda közlekedését a szuperkórház

2020.10.19. 11:47
A Dél-budai Centrumkórház (DBC) megközelíthetőségének fejlesztéséről címmel jelent meg kormányhatározat a Magyar Közlönyben. A szuperkórház tervezett helyszíne nem változik, tehát a létesítmény a főváros XI. kerületében, a Dobogó városrészben épül fel.

A beruházás értéke háromszázmilliárd forint. Ebbe az összegbe beleértendő az orvostechnikai műszerpark beszerzése is, de a közlekedési infrastruktúra kialakítása már nem, vagyis a cikkünkben felsorolandó beruházások további költségekkel járnak.

Az mindenesetre tény, hogy a környéken, vagyis az M1–M7 autópálya fővárosi bevezető szakaszán a csúcsforgalmi időszakokban már most is rendszeresek a torlódások, és a dél-budai régió folyamatos beépítésével a közlekedési terhelés csak tovább fokozódik, vagyis különösen fontos a közlekedés hatékony és nagyszabású átalakítása.

Új híd, új csomópont, új utak

A Magyar Közlönyből kiderül, hogy a kormány egyetért az új egészségügyi létesítmény jelentőségének és a kapacitásának megfelelő színvonalú közlekedés kiszolgálása érdekében a szuperkórház megközelítéséhez szükséges következő infrastrukturális fejlesztések előkészítésével:

  • A Dobogó út M1–M7 autópályák fővárosi bevezető szakasza és a Balatoni út közötti szakaszának átépítése a DBC közvetlen elérésének biztosításához.
  • Új közúti csomópont kiépítése a Dobogó út–Őrmezei út–Balatoni út kereszteződésben, beleértve a Balatoni út Menyecske utca és Egérút közötti szakaszán a csomóponti kapcsolódáshoz szükséges útépítési és forgalomtechnikai korrekciókat.
  • Új, külön szintű városi csomópont kiépítése az M1–M7 autópályák fővárosi bevezető szakasza – Gazdagréti út–Budaörsi út–Dobogó út csomópontban.

Az említett beruházások előkészítését a Budapesti Fejlesztési Központ végzi, Vitézy Dávid és Fürjes Balázs irányításával.

A tömegközlekedésre is gondolnak

Ugyancsak a BFK készíti elő a kelenföldi intermodális csomópont őrmezői autóbusz-terminál megvalósításának előkészítéséhez szükséges villamos-infrastruktúra kiépítéséről szóló megvalósíthatósági tanulmányt.

A területet most bozótos borítja

A szuperkórház kijelölt területén, az M1–M7 autópálya bevezető szakasza és az Egérút kereszteződése között jelenleg gazos, cserjés, bozótos terület húzódik. Ott valósul meg az Egészséges Budapest Program egyik legdrágább beruházása.

Alapkőletétel két év múlva

A Dél-budai Centrumkórház-beruházás az előkészítés után várhatóan 2022 tavaszán, az alapkőletétellel kezdődik, az intézmény átadása pedig bő öt év múlva, 2026 elején várható.