Véradásra biztat az Országos Vérellátó Szolgálat

2020.10.19. 12:24

A vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában, az életmentésben. A tudomány mai állása szerint a vér semmi mással nem pótolható, mesterségesen nem előállítható, csak véradással pótolható. A hazai egészségügyi intézmények ellátása éves szinten nagyságrendileg 390 000 véradással biztosítható, így a folyamatos, biztonságos ellátáshoz – munkanapokra lebontva – napi 1600–1800 véradóra lenne szükség.

Év eleje óta a járvány miatt sokkal kevesebben adtak vért, így most különösképpen várja a véradók jelentkezését az Országos Vérellátó Szolgálat. Nagy Sándor szakmai főigazgató-helyettes az M1 aktuális csatornán hangsúlyozta, hogy ezen a héten a hosszú hétvége miatt kevesebb nap áll rendelkezésre véradásra, így még fontosabb, hogy a napokban minél többen jelentkezzenek.

Nagy Sándor elmondta, hogy a rossz idő és a fokozódó járványhelyzet miatt közepesen alakult a múlt heti véradások száma. Az elmúlt heten 181 helyszínen 7176-an jelentkeztek. A legeredményesebb helyszínen, a Győri Regionális Vérellátó Központban 176 főt regisztráltak.

A kórházaktól átlagos mennyiségű, 7400 vérkészítményre érkezett igény. Jelenleg is 58 helyszínen szerveznek véradásokat országszerte. 

A helyszínek és az időpontok a Magyar Vöröskereszt kampányoldalán követhetők.