Szabad az osztálykirándulás, de csak belföldön

2020.10.20. 11:34

A szigorú óvintézkedéseknek köszönhetően majdnem két hónappal az iskolai tanévkezdést követően is sikerült elkerülni, hogy berobbanjon a vírus az iskolai közösségekben. Az úszásoktatást központilag felfüggesztették, de a tanórákon kívüli foglalkozások, tanulmányi célú és szabadidős programok megtarthatók. Úgy tűnik azonban, elmaradnak a középiskolások külföldi nyelvkurzusai.

A Magyar Nemzetnek Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar (NPK) elnöke nyilatkozott, aki szerint a színházlátogatások és a belföldi kirándulások nem esnek korlátozás alá, de ezek száma érezhetően visszaesett.

Kapcsolódó

Jön a digitális karanténellenőrzés, az iskolák pedig lekérdezhetik, van-e koronavírusos diákjuk

Itt vannak a kormány tervezett új járványügyi szigorításai, amelyben az orvosok átvezényléséről is döntenek - egyetlen rövid paragrafusban.

A központi járványügyi protokoll előírásai alapján az osztálykirándulások belföldi megvalósítására van lehetőség, de mindenképpen megfontolandó. A külföldre tervezett utak esetén viszont azt kéri az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy belföldi úti célra szervezzék át.

A lapnak nyilatkozott Kozák András tanügyigazgatási jogi szakértő is, aki arra figyelmeztetett, hogy a külföldre utazást kormányrendelet tiltja, és bár a jogszabály kivételként említi a hallgatói vagy tanulói jogviszony alapján fennálló tanulmányi és vizsgakötelezettség teljesítését, a szabadidős célú programok ebbe semmiképpen nem tartoznak bele.

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke szigorúbb szabályozásokat sürgetne, valamint problémásnak nevezte, hogy az intézkedési terv pontos utasítások helyett csak javaslatokat és ajánlásokat tartalmaz. Hangsúlyozta:

Nem tudunk mit kezdeni a „lehetséges, de megfontolandó” és ehhez hasonló kifejezésekkel. Konkrét utasításra van szükség – mint például, hogy a szülők nem léphetnek be az iskolákba –, mert a lágy megfogalmazások csak káoszhoz vezetnek.

Kapcsolódó

Maruzsa Zoltán: az őszi szünet kisöpri az iskolákból a vírust

A kormány szerint elegendők a jelenlegi intézkedések a járvány elleni védekezéshez.