Jogállamisági tárgyalások: egy lépéssel közelebb a pénzügyi szankciókhoz

2020.10.20. 23:07

Egy hete még meglehetősen távolinak tűntek az álláspontok, kedd este azonban már elégedetten nyilatkoztak az Európai Parlament részéről a jogállamisági feltételességéről szóló tárgyalások második fordulója után. Bár részletek ezúttal sem derültek ki, a nyilatkozatokból úgy tűnik, a tagállamok engednek az EP követeléseinek – számol be róla a hvg.hu.

Az Európai Parlament, az Európai Tanács és az Európai Bizottság delegációja második alkalommal találkozott, ezt a megbeszélést a parlamenti küldöttség úgy értékelte, hogy jó úton haladnak a kompromisszum elérése felé

A tagállamok delegációja ragaszkodott ahhoz, hogy csak az EU pénzügyi érdekeinek sérelme vonhat maga után forrásmegvonást. Az Európai Parlament álláspontja azonban akkor is lehetővé tenné a pénzügyi és egyéb szankciók alkalmazását, ha a jogállamiság, illetve a demokratikus értékek sérülnek.

Petri Saarvama, az Európai Néppárt és Eider Gardiazabal Rubial, a szociáldemokraták képviselője közös közleményben azt hangsúlyozta, hogy a német elnökségtől kapott jelek alapján jó úton vannak egy olyan gyakorlati jogállamisági feltételrendszer elérése felé, amely mindenütt megerősíti az EU értékeit.

Több részletet nem árultak el, azt azonban korábban világossá tették az EP részéről, hogy ragaszkodnak a következőkhöz:

  • a jogállamiság és az alapvető jogok tiszteletben tartásának összekapcsolása az uniós forrásokkal,
  • a gyakorlatban is alkalmazható mechnanizmus bevezetése,
  • az uniós források végső kedvezményezettjeinek védelme,
  • vonják be a Parlamentet a mechanizmus elindítására vonatkozó minden döntésbe,
  • független szakértőkből álló testület támogassa az Európai Bizottság ezirányú munkáját.

A nem hivatalos intézményközi tárgyalások következő fordulója a tervek szerint jövő héten lesz.

Kapcsolódó

Brüsszel szerint sérül Magyarországon a jogállamiság

Diplomatikusan, de kemény kritikákat fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben a szerdán nyilvánosságra hozott jogállamisági jelentés.