Kevesebb kukorica termett, drágulhat a popcorn

2020.10.20. 12:50

Idén közel tíz százalékkal csökken az Európai Unió kukoricatermelése, ami felvitte az uniós átlagnál jobb, de a vártnál gyengébb hazai termés árát is. Az exportkereslet és a hazai felhasználás sem engedi csökkenni az árakat – derül ki a Világgazdaság cikkéből.

Az elmúlt hetek esői miatt múlt héten le kellett állni, így még javában zajlik a kukorica betakarítása. Emiatt egyelőre a pontos termésmennyiségről nem tudnak beszámolni a szakértők.

Várhatóan nem lesz meg a legutóbbi becslés szerinti hektáronként 8,3 tonnás átlaghozam, így a 950-960 ezer hektáros területen nem éri el a 8 millió tonnát az össztermés – mondta Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének (Gabonaszövetség) főtitkára.

A Gabonaszövetség úgy számol, hogy az idei termésből a hazai bioetanol- és izocukorgyárak 2,6 millió tonnát használnak fel, takarmánycélra, ke­verékekbe és önmagában 1,9 millió tonnára lesz szükség. A dara és a liszt gyártásához további 200 ezer tonna lehet a kereslet, vagyis a teljes belföldi szükséglet közelít az ötmillió tonnához. Így a várható kevesebb mint 8 millió tonnás terméssel számolva kevesebb jut exportra, mint az előző szezonban.

Pedig lenne igény az előző szezonhoz hasonló mennyiségű kukorica kivitelére, de nem elég nagy az exportárualap. Az Európai Bizottság rövid távú előrejelzése szerint ugyanis az uniós kukoricatermés a tavalyi rekordmennyiségtől 9,8, az ötéves átlagtól pedig 3,7 százalékkal marad majd el, és ez jelentős csökkenést jelent a többi nagy termelőnél. Romániában például 41 százalékos csökkenés várható, és csupán a magyarországi, az olaszországi és a spanyolországi terméskilátások jók.