Török Gábor: A pártok gyengesége hozza össze az ellenzéket

2020.10.20. 07:00

Hétfő délután az Inforádió Aréna című műsorának vendége volt Török Gábor. A politikai elemző arra a kérdésre, hogy megérte-e Budapest főpolgármesterének beszállni a szerencsi választási kampányba, azt válaszolta, hogy az ellenzéki összefogás kovászaként Karácsony Gergelynek értelmetlen lett volna az elhatárolódás a borsodi jelölttől, Bíró Lászlótól.

Nem volt alternatívája. Le kellett nyelnie ezt a békát 

– mondta a politológus, aki szerint a 2022-es választási siker érdekében az ellenzéki pártok megpróbálják minimalizálni a köztük lévő konfliktust, ezért „ha Karácsony dezertálást mutatott volna, megbontotta volna az egységet”.

Az elemző szerint egyértelműen látszik, hogy még egy ilyen vitatott jelölt esetében is hajlandók félretenni sérelmeiket a szavazók, és összeadódtak a voksok:

A baloldali szavazók hajlandók voltak erre a vitatott személyre is leszavazni. A tanulság azonban nem az, hogy bárkit választhat az ellenzék.

Török Gábor szerint ha sikerült volna alkalmasabb, kevesebb támadási felületet adó jelöltet választani, akkor jobb eredményt érhettek volna el az ellenzékiek, ezért „nem érdemes elsietett pártalkukban kiválasztani a jelöltet, hanem érdemesebb egy belső küzdelemben feltárni a támadási felületeiket”.

A politikai elemző rámutatott a tendenciára, miszerint 

két ellenzéki politikai erőnek folyamatosan erősödik a befolyása, ezek pedig a DK és a Momentum. Ugyanakkor egyikük sem nevezhető az ellenzék vezető erejének. A többiek azon küzdenek, hogy az asztalhoz férhessenek.

Török Gábor szerint éppen azért, mivel nincs domináns szereplő, az egyes pártok politikai gyengesége hozza össze az ellenzéket.

Bármilyen furcsa ez, inkább csak közelebb viszi őket a megállapodáshoz

– vélekedett a szakértő, aki szerint ez egyfajta védelmet is jelent a pártok számára az esetleges kudarctól.

Török Gábor szerint „karnyújtásnyi közelségre van a közös listaállítás”, és a 106 egyéni választókörzet speciális vegyes megoldás felé mozdíthatja el az ellenzéket. A körzetek három típusba sorolhatók: van sok olyan körzet, ahol a mostani országos erőviszonyok fennmaradásakor nem lesz esélye labdába rúgni az ellenzéknek, mert 50 százalék felett szerepelt legutóbb a Fidesz. A körzetek másik típusa az, ahol a Fidesz jelentősen 50 százalék alatt maradt, illetve vannak azok a körzetek, ahol a kettő 47–50 százalék között teljesített. Ilyen, úgynevezett billegő körzet a borsodi 6. választókerület is. Ezek jellemzője, hogy itt nagyon kevésen múlhat, hogy az ellenzék nyer vagy veszít. Ezeket a halmazokat érdemes egymástól elválasztani, előválasztást ott érdemes tartani, ahol van esély – hangsúlyozta az elemző.

Az időnek komoly szerepe van egy ilyen többszereplős játszmában

– vélekedett Török Gábor, aki szerint nagyon sok olyan pont lehet még, amikor felrúghatja valaki a megállapodást, és nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy mindeközben országos politikát is kell folytatni.

„Nem várnak könnyű hónapok az ellenzékre”

Az elemző szerint az igazi nehézség végigvinni majd az együttműködést, de van pozitív példa: Karácsony Gergely mögött ott tudtak maradni a politikai erők. Azonban fontos különbség, hogy 2022-ben nagyon sok helyről lesz szó nagyon sok személyes megszólalóval, és emellett a Fidesz is mindent megtesz majd azért, hogy teret adjon az ellenzéki konfliktus irányába mutató folyamatoknak – emelte ki.

„Az összellenzék köréből bárki is dezertál, azt a választók fogják megbüntetni. minden szereplőnek azt kell bizonyítani, hogy ő akarja a legjobban”

– mutatott rá Török Gábor. Szerinte aki nem áll be a sorba, kellemetlen perceket fog átélni. A Momentum az a párt például, amelyik a legkevésbé akar a DK-val közösen kampányolni, azonban a fiatal párt nagyon megszenvedné és a DK-t hozná jelentős versenyhelyzetbe, ha nem fogna össze az összellenzék keretében a többi párttal:

Nekik is azt a látszatot kell kelteniük, hogy akarják, pedig nyilvánvalóan annyira nem.

Az elemző szerint 

két forgatókönyv lehetséges: ha Karácsony Gergely hajlandó elindulni a miniszterelnöki pozícióért, illetve, ha nem.

Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy Karácsony vajon miért hangsúlyozza a nyilvánosság előtt, hogy nem indul a miniszterelnöki pozícióért, Török Gábor azt mondta, ennek számos oka lehet: talán, mert valóban így gondolja, vagy taktikai okból hasznosabb így mondania, talán a célkeresztet akarja levenni magáról, vagy egyszerűen csak kéretni akarja magát. Az elemző szerint ha Karácsony elindul, meg is fogja nyerni az ellenzéki előválasztást, mert a budapestiek nagyon elégedettek a munkájával, a támogatottsága pedig nagyjából az egy évvel ezelőtti szinten áll.