Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Átvállalja az állam a háziorvosi ügyeletek finanszírozását

2020.10.21. 20:13

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője, Lipők Sándor a háziorvosi ügyeleti feladatok államosítását kéri egy általa fogalmazott beadványban - vette észre a magyarhang.

Lipők Sándor, a SZSZB megyei közgyűlés frakcióvezetője, egyúttal  Kemecse polgármestere, továbbá a Kisvárosok Szövetségének elnöke, valamint az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának társelnöke. A fideszes politikus úgy véli, hogy a kormányzati elvonások miatt a jövő évben várhatóan kevesebb lesz a települési önkormányzatok bevétele, így az önkormányzatoknak nem lesz pénzük az ügyeletek finanszírozása.

Hiába törvény szabta feladata az önkormányzatoknak, hogy gondoskodjanak az orvosi ügyeletek ellátásáról, mindezt többnyire külön megállapodások keretében, vagy ügyeleti társulások szerződtetésével oldják meg. A frakcióvezető emlékeztet arra is, hogy az önkormányzatoknak kezükben van az orvosok felmentési lehetősége, de ügyeletre kötelezni nem tudják őket, mert a munkájukat az állam finanszírozza. És különben is nem akarnak az orvosokkal összetűzésbe kerülni - jelentette ki a frakcióvezető. 

Ezért Lipők Sándor a beadványával azt szeretné elérni, hogy az állam vállalja át a városoktól és a falvaktól az ügyeleti feladatok ellátását, akár a mentőszolgálat keretein belül, akár új intézmény létrehozásával. A fideszes többségű szabolcsi közgyűlés megszavazta, és úgy határoztak, megküldik Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének és Varga Mihály pénzügyminiszternek. 

A háziorvosi rendszer megváltoztatása a következő nagy lépés címmel az Index korábban írt a tervezett átalakításról.