Budapest az egyik legszennyezettebb levegőjű európai város

2020.10.21. 17:31

Az Európai Népegészségügyi Szövetség (EPHA) nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint, amelyet a magyarországi Greenpeace tett közzé, a vizsgált 432 európai város között Budapest a 22. helyen áll, évi 680 ezer forintot költünk lakosokként a szmog okozta károkra. A kutatás a légszennyezettségből adódó költségeket összegzi, górcső alá veszi a megbetegedések okozta orvosi kezelések árát, a munkából kiesett napok számát és az elhalálozás költségeit is kalkulálják. 

A tanulmányban megnevezik a légszennyezettség legfőbb okait is, amelyek eredendően a városokban koncentrálódott nagyszámú vízi, légi, szárazföldi járműforgalomból és a városi fűtés/hűtésből adódnak. 

Nemzetközi szinten az olasz nagyvárosok, illetve Bukarest, Pozsony, Varsó is az igencsak károsult városok listáján szerepelnek.

forrás: https://epha.org/
forrás: https://epha.org/
Fotó: rosemary hindle

Massay-Kosubek Zoltán, az EPHA kampányvezetője arról tájékoztat, hogy Budapesten az elmúlt 15 évben kétszeresére nőtt az asztmás gyermekek száma, és évente több mint kétezren halnak meg idő előtt a szennyezett levegő miatt. Az EPHA tanulmánya pedig ismét rávilágított a súlyos gazdasági következményekre.

Most, a járvány második hulláma során különösen fontos lenne, hogy tiszta legyen a levegő, hiszen a szennyezett levegőnek való kitettség súlyosbítja a koronavírus-megbetegedéseket 

– véli a szakember. 

Simon Gergely, a Greenpeace szakértője a leginkább szennyező járművek forgalmának korlátozását sürgeti, főleg Budapesten, ezért Tiszta levegőt címmel kampányt is indítottak, amelyet akár ön is aláírhat itt

A fenntarthatósági héten Áder János, köztársasági elnök is megkongatta a vészharangot: Ébresztő, élj okosan kijelentéssel summázta előadásának mondandóját, és beszélt a légszennyezettségből adódó megbetegedésekről is.