Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

A Hableány-áldozatok emlékműve kiemelt beruházás lett

2020.10.21. 17:34

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítette a Hableány sétahajó-baleset áldozatainak emlékére felállítandó emlékmű és környezete kialakításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg. Többek közt az áll benne, hogy: 

  • építészeti-műszaki tervpályázati eljárást nem kell lefolytatni,
  • építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni,
  • településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni,
  • településképi bejelentési eljárásnak, valamint
  • közterület-alakítási terv készítésének és alkalmazásának nincs helye.

A kormány még a nyáron döntött úgy, hogy 175,75 millió forintot különít el a Hableány áldozatainak emlékművére. Szijjártó Péter külügyminiszter a tragédia évfordulóján, május 29-én jelentette be, hogy Magyarország és Dél-Korea emlékművet állít a katasztrófa áldozatainak. Azt is elmondta, hogy egy magyar–koreai alkotópárost kértek fel az emlékmű megtervezésére.

A Hableány nevű sétahajó 2019. május 29-én este az esős időben felborult és másodpercek alatt elsüllyedt, miután a Margit hídnál nekiütközött a Viking Sigyn nevű nagy szállodahajó. A sétahajón 33 dél-koreai és a 2 fős magyar személyzet utazott. A balesetben a magyar matróz és kapitány, valamint huszonöt dél-koreai állampolgár meghalt, hét túlélőt találtak. Egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport