Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Kásler Miklós az új tesztekről és a kórházi férőhelyekről beszélt

2020.10.21. 21:46

Amennyiben az újonnan alkalmazni kezdett antigén gyorsteszt pozitivitást mutat, akkor a vizsgált személy pozitív – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a szaktárca Élethelyzetek elnevezésű videósorozata legújabb részében. Elmondása szerint ez a mentőknek és a kórházaknak is könnyebbség, mivel így a beteg azonnal a koronavírus-ápoltaknak elkülönített részlegre kerülhet.

Amennyiben azonban a gyorsteszt negatív, akkor PCR-teszttel meg kell erősíteni az eredményt

– hívta fel a figyelmet. Szerinte ez gyorsítja a diagnosztizálást, és a szükséges kezelések elrendelését. 

A  miniszter hangsúlyozta, hogy lesz elég kórházi ágy a fertőzésszám gyors emelkedése ellenére is. Úgy fogalmazott,

teljesen tervszerűen zajlik a betegek elhelyezése annak érdekében, hogy minél kevesebb kórházba kerüljenek fertőzöttek. 

Azt mondta, így megelőzhető, hogy a kórházon belül fertőzési gócok alakuljanak ki. A kórházakat pedig három fázisban léptetik be a védekezésbe: az elsőben Budapesten az Országos Infektológiai Intézetet, a Szent László Kórházat, az Országos Korányi Intézetet, és a János Kórházat. Vidéken pedig Ajka és Szekszárd kórházai mellett Kiskunhalas, Balassagyarmat, Miskolc, Nyíregyháza intézményeit. A második lépcsőben ez a kör bővült. 

Amennyiben az előbbiekben említett kórházak covid-férőhelyeinek 80 százaléka betelik, akkor a védekezés harmadik lépcsőjében az összes hazai kórházi ágy 20 százalékát kell a koronavírusos betegek számára fenntartani. A miniszter megjegyezte, hogy

a kórházi férőhelyek 47 százaléka jelenleg is üres. 

Kásler Miklós kitért az egészségügyi dolgozók átvezénylésére is, megjegyezve, hogy még az intenzív ellátásban dolgozó orvosok esetében sem éri el a 1,5 százalékot. A tüdőgyógyászok, belgyógyászok esetében pedig egy százalék alatt van. Ugyanez vonatkozik a nővérekre is. 

"Vagyis amikor a kórházi ágyak 47 százaléka üresen áll, rendelkezésre áll az orvosi és nővéri létszám, amit minden egyéb korlátozás nélkül vezényelni lehet"

– jelentette ki a miniszter. Elismerte, hogy ez korlátozásokkal, kényelmetlenségekkel jár, azonban szerinte a klasszikus orvosi hivatással kapcsolatos tradíció az áldozatvállalás. 

A miniszter október 23-a kapcsán összefogást és fegyelmezett viselkedést kért a magyaroktól, és azt, hogy tartsák be a szociális védőtávolságot, viseljék a szájmaszkot, kerüljék a tömegeket.