Három hónapra tízmillió forintért fogadott fel egy amerikai lobbistát az Orbán-kormány

2020.10.21. 09:02

A washingtoni magyar nagykövetség 35 ezer dollárért (átszámítva körülbelül 10,7 millió forintért) szerződött egy egy David Reaboi nevű személlyel, hogy megjelenést biztosítson vezető magyar politikusoknak amerikai sajtóorgánumokban – írja a Szabad Európa az erről szóló regisztrációs nyilatkozat alapján. Es zerint a kommunikációs szakembernek az a feladata, hogy

pozitív médiamegjelenést generáljon Magyarország számára, és szembeszálljon a negatív médiamegjelenésekkel.

Médiamegjelenéseket kell intéznie

A legújabb amerikai lobbista a dokumentum szerint 35 ezer dollárért (nagyjából 10 millió forint) azt vállalja, hogy

  • kedvező médiamegjelenést biztosít Magyarország számára az Egyesült Államokban,
  • szembeszáll a Magyarországot érintő negatív médiamegjelenésekkel,
  • hálózatot épít írókból és szakértőkből, és ezeket a kapcsolatokat arra használja fel, hogy magas rangú magyar kormányzati tisztségviselőknek interjúlehetőségeket teremt (legalább havonta öt interjú vagy publicisztika formájában).

A megbízás a 2020. szeptember 25. és december 20. közötti időszakra szól – számol be róla a Szabad Európa.

Nem ez az első alkalom, hogy az Orbán-kormány lobbistákat fizet azért, hogy kedvezőbb színben látszódjon az Orbán-kormány az Egyesült Államokban. 2018-ban az Átlátszó számítása szerint összesen 970 millió forintot költött Magyarország amerikai lobbistákra.

David Reaboi egy ösztöndíjhoz mellékelt önéletrajzban azt írja magáról, a szeptember 11-i támadások inspirálták arra, hogy politikával kezdjen foglalkozni. A kommunikációs cégéről, amellyel a magyar nagykövetség is szerződött, azt írja, hogy főleg „konzervatív vagy nacionalista világnézettel szimpatizáló, és erősen iszlamizmusellenes” ügyfelekkel szerződik. Saját bevallása szerint magyar zsidó gyökerekkel is rendelkezik, 107 ezer követője van Twitteren, és nemrég osztott meg egy elítélő cikket arról, hogy Joe Biden Magyarországot Belarusz mellett említette egy kampánybeszédben.

A távozó amerikai nagykövet, David Cornstein elismerte, hogy Orbán Viktor megítélése kedvezőtlen az Egyesült Államokban, mert az ottani sajtó „nagyon liberális”.