Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Szijjártó Péter: Az új szaúdi gazdasági stratégia komoly lehetőségeket kínál

2020.10.21. 15:25

Szaúd-Arábia új gazdasági stratégiája rendkívül komoly lehetőségeket kínál a magyar vállalatok számára, ugyanis pont olyan területeken várhatók hatalmas beruházások az országban, amelyek a magyar iparágak erősségei közé tartoznak – hangsúlyozta Szijjártó Péter szerdán Rijádban.

A külgazdasági és külügyminiszter arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az első eredmények már most látszódnak, a kormány azonban azon lesz, hogy még több magyar cég számára teremtsen részvételi lehetőséget a királyság piacán.

A világgazdasági változások és az alternatív, megújuló energiaforrások térnyerése miatt a kőolajban gazdag Szaúd-Arábia olyan, grandiózus gazdasági stratégiába kezd, amelynek nyomán az olajtól függetlenül is fenn tudja tartani gazdasági teljesítményét

– emelték ki, hozzátéve, hogy Szijjártó Péter példaként említette a magyar vízügyi technológiák behozatalát, és elmondta, az ezen a téren végrehajtandó beruházások listáját hamarosan véglegesíthetik. A miniszter közölte, hogy megegyeztek a beruházásvédelmi megállapodás szövegéről, az Eximbank pedig 700 millió dolláros hitelkeretet nyit a magyar cégek számára.

Kijelentette továbbá, hogy a két ország hasonlóképpen gondolkodik a határvédelem szükségességéről, a migrációt kiváltó okok megszüntetéséről, az embercsempészet elleni küzdelemről, illetve a vallási szélsőségekkel és a radikalizmussal szembeni fellépés fontosságáról.

Magyarország és Szaúd-Arábia a nemzetközi szervezetekben továbbra is támogatni fogja egymást az illegális bevándorlással szembeni küzdelemben

– mondta Szijjártó Péter. A külügyminiszter a nap folyamán egyeztet többek között szaúdi kollégájával, Feiszal bin Farhán Ál Szaúddal, valamint a kereskedelmi, a közlekedési, a befektetési, a környezetvédelmi, illetve a vízügyi és mezőgazdasági miniszterrel is.