A vásárokat ellenőrizte a Nébih, jobb, ha nem tudja az eredményt

2020.10.21. 16:02

Ezerötszáznál is több igazolatlan származású szőlő- és gyümölcsoltványt foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei a 2020. október 11-én és 18-án tartott országos szaporítóanyag-ellenőrzési akció során – tájékoztatott róla a Nébih a honlapján. A hivatal beszámolójából kiderül, hogy a lefoglalt oltványok összesen tizenkét szőlőfajtából (558 darab) és tíz gyümölcsfajtából (993 darab) valók, együttes piaci értékük meghaladja az egymillió forintot. 

A lefoglalt oltványok egy része
A lefoglalt oltványok egy része
Fotó: NeBIh

Ahogy arról a hivatal informál, az ellenőrzéseket két egymást követő vasárnapi napon végezték a munkatársaik Magyarország nagyobb kockázatú vásáraiban. Az ellenőrzéseken számos, különböző típusú szabálytalanságot találtak a Nébih munkatársai. Ezek közül a legtöbb az ismeretlen eredetű és minőségileg nem megfelelő szaporítóanyag-értékesítés volt, azaz amikor nem tudták megmondani, hogy honnan valóak a piacon árult facsemeték.

A magas kockázati piacokon, azaz a dabasin és a kiskunfélegyházin összesen hatszáznegyven darab szaporítóanyagot foglaltak le, míg a dunaföldvári országos állat- és kirakodóvásárban kilencszáztizenegy árusított oltványnál találtak szabálytalanságot.

Kapcsolódó

Újabb budapesti éttermet záratott be a Nébih

A főzőberendezések körül pedig ismeretlen eredetű, undort keltő folyadékot találtak az ellenőrök.  • Tippek
  • Biztosítás