Ötvenmillióért hirdették, közel 900 millióért kelt el Csopak kikötője

2020.10.22. 21:52

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő által meghirdetett, szerda éjjel zárult elektronikus árverésen 889,87 millió forintért kelt el Csopak közforgalmú kikötője. Ahogy azt korábban megírtuk, a Balatoni Hajózási Zrt. szervezésében került sor a csopaki közforgalmú kikötő elárverezésére. A kikiáltási ár 52 millió forint volt, az elektronikus licit a napokban zárult le.

Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója az MTI megkeresésére elmondta, hogy az MNV Zrt. zárt rendszerében zajló licit lezárása után leghamarabb jövő hét elején derülhet ki, ki a nyertes ajánlattevő.

Ambrus Tibor, Csopak független polgármestere irreálisnak, értelmezhetetlenül magasnak tartja a liciten kialakult végösszeget. Az árverést nem várt érdeklődés kísérte, amit az is jól mutat, hogy az utolsó pillanatokban is folyamatosan egymásra ígért három licitáló − tette hozzá.

A Balatoni Hajózási (Bahart) Zrt. – amely tavaly került a Magyar Turisztikai Ügynökség által kezelt állami többségi tulajdonba – reorganizációs tervében négy közforgalmú kikötő eladása szerepelt. A helyi tiltakozások nyomán a hajózási társaság felajánlotta az érintett önkormányzatoknak, hogy eladás helyett hosszú távra bérbe adja számukra a kikötőket. Hárman elfogadták az ajánlatot, Csopakkal azonban nem sikerült egyezségre jutni, ezért hirdették meg árverésen az ingatlant.

Ambrus Tibor elmondta, a 2,8 ezer négyzetméteres terület egy közforgalom elől el nem zárható mólóból és egy alig kétezer négyzetméteres, mintegy ötvenméternyi partszakaszt magában foglaló közparkból áll. Ezen a területen két százalékos a beépíthetőség, amit le is fed a kikötő pénztárépülete és vizesblokkja, a helyi építési szabály szerint a megengedett maximális beépítési magasság négy és fél méter. Az ingatlanhoz tartozó 10-12 férőhelyes vitorláskikötő szerinte legfeljebb 20-30 férőhelyesre bővíthető.

Kapcsolódó

Emlékeztetett, hogy a Baharttal történt egyezkedések során mind a négy érintett önkormányzat felajánlotta, hogy megvásárolja az eladásra szánt kikötőjét az értékbecslők által megállapított legmagasabb áron, amely a kikiáltási ár alapjául is szolgált, de erre nem nyílt lehetőségük.

Kollár József az MTI-nek azt mondta, a kikötő meghirdetése előtt Csopaktól semmiféle hivatalos írásos nyilatkozat, illetve ajánlat nem érkezett vételi szándékról.

Kapcsolódó

Csopakon megakadt a Balaton-part beépítése, Dörgicsén változtatási tilalmat rendeltek el

Egyik településen sem épülhetnek apartmanházak. Egyelőre.