Dobrev Klára: Lehet európai minimálbér

2020.10.22. 13:35

A Demokratikus Koalíció EP-képviselője, Dobrev Klára online sajtótájékoztatón közölte, hogy az általa kidolgozott foglalkoztatási és szociálpolitikai iránymutatásból minden tagállam számára kötelező jogszabályok születhetnek.

Szó van az európai minimálbérről is, a most elfogadott jogszabályi ajánlásban a képviselő arra kérte az Európai Bizottságot, készítsék el azt a tervet, amely alapján pontosan meg lehet határozni, hogy az egyes tagországokban mekkora bérre van szükség a tisztességes megélhetéshez.

Minden uniós tagállamban meg kell akadályozni a dolgozók kizsákmányolását, fel kell számolni a dolgozói szegénységet 

– mondta Dobrev Klára. 

A jelentés az Európai Egészségügyi Unió létrehozását is sürgeti, amellyel megszüntethetnék a tagállamok közötti egészségügyi egyenlőtlenségeket. A minőségi minimumszabályok létrehozásával megakadályozhatnák, hogy más ellátást kapjon például egy francia, mint egy magyar állampolgár.

A jelentés szerint a különbségek leküzdése érdekében minden eddiginél több pénzt kell fektetni az oktatásba, a szociális kiadásokba, és biztosítani kell a szegénységi küszöb alatt élő idősek számára az elégséges nyugdíjat.

Európában sehol sem fordulhat elő, hogy a bajban lévők nem kapnak segítséget. A szociális érzékenység, a kiszolgáltatottak védelme nem lehet alku tárgya. Csak így leszünk képesek hatalmas veszteségek nélkül kilábalni a válságból

– mondta az EP-képviselő. 

Az euróövezet foglalkoztatási és szociális politikájáról készült állásfoglalás közel negyven pontja közül egyébként mindössze kettő foglalkozik a minimálbér gondolatával, általános célként megjelölve annak jövőbeli megteremtését.

Az állásfoglalás azzal kezdődik, hogy az Európai Unióban jelenleg kedvezőek a gazdasági feltételek és az általános foglalkoztatás is folyamatosan növekszik. Foglalkozik a kiszolgáltatott csoportok befogadásával, a globális gazdaság lehetséges lassulása vagy recessziója miatt bekövetkező változásokkal.

A dokumentum megjegyzi, hogy az egyes tagországok, valamint régiók között továbbra is jelentős eltérések vannak a foglalkoztatásban. Az ajánlás többek között kijelenti, hogy bár az Európai Unióban a nők munkaerő-piaci részvétele továbbra is növekszik, azonban aggasztó, hogy még mindig felülreprezentáltak az alacsonyabban fizetett ágazatokban. 

Kósa Ádám, az Európai Parlament fideszes képviselője Facebook-oldalán azt írta: Dobrev Klára „fedezet nélküli ígéreteket tesz” és „megtéveszti még a saját választóit is”, mivel tagállami hatáskörbe tartozó témákat feszeget.

Kósa Ádám csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte a DK-s Dobrev Klára által az euróövezet 2020-as foglalkoztatási és szociális politikájáról készített jelentést. Szerinte felelős politikus nem készít úgy jelentést az eurózóna helyzetéről, hogy hazája nem tagja ennek a csoportnak, ahogy azt sem szavazza meg, hogy az unió tagállami hatásköröket vonjon el, márpedig a minimálbér megállapítása ilyen ügy – hangsúlyozta.

Kósa szerint Magyarországon jól működik a minimálbér meghatározásának rendszere, valamint nem tartja elfogadhatónak a progresszív adózás bevezetéséről szóló részét sem a jelentésnek.

A fideszes EP-képviselő emlékeztetett, hogy pártja a kezdetektől fogva ellenezte ezt a dokumentumot, amelyet a szerdai távszavazáson el is utasítottak, mivel kiállnak az önálló adópolitika, a munkahelyteremtés, a felelős költségvetési politika mellett.

A magyar emberek számára ilyen formában elfogadhatatlan a jelentés, mert tele van olyan ígéretekkel, amelyek mögött nincsen költségvetési fedezet, „sem hazánkban, sem az Európai Unió más tagállamaiban” – érvelt a politikus.