Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Még mindig kevesen járnak szűrővizsgálatokra

2020.10.22. 06:42

Továbbra sem biztató a magyarok hozzáállása az egészségügyi szűrővizsgálatokhoz, annak ellenére, hogy a szív- és érrendszeri problémák és a daganatos megbetegedések vezető haláloknak számítanak az országban.

A 2019-ben harmadik alkalommal elvégzett európai lakossági egészségfelmérés (ELEF) adataiból kiderül, hogy a 65 éves magyar férfiak 39 százaléka soha nem volt prosztatavizsgálaton, és a nők 12 százalékánál egyszer sem végeztek méhnyakrákszűrést – szemlézte a Világgazdaság csütörtöki cikkét az MTI. Az 510 településen több mint 12 ezer fő megkérdezésével elvégzett felmérésből az is kiderült, hogy a nők negyede több mint három éve volt utoljára méhnyakrákszűrésen, 36 százalékuk pedig a megelőző évben járt utoljára nőgyógyásznál. 

A mammográfiás vizsgálat sem túl népszerű az idősebb nők körében, noha az orvosi ajánlások szerint a 45–60 év közötti nőknek kétévente ajánlott lenne ellenőriztetni, hogy minden rendben van-e. A felmérés szerint ugyanis a 35–64 éves nők fele volt ilyen jellegű vizsgálaton a felmérést megelőző két év alatt, 30 százalékuk egy éven belül kerített rá sort. A 65 év feletti nők azonban már ritkábban kerítenek sort a vizsgálatra: csak 15 százalékuk volt emlőröntgenen egy éven belül. Ennek tükrében riasztó, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint tavaly rosszindulatú emlődaganat miatt 73,5 ezer beteg részesült közfinanszírozott ellátásban, az egészségbiztosító 60 milliárd forintot fordított a gyógyításukra.

Az 50 év feletti férfiaknak évente ajánlott a prosztatarákszűrés. A férfiak esetében az életkor növekedésével nő a rákszűrésen éves gyakorisággal résztvevők aránya, a 65 éves és annál idősebb korosztály valamivel több, mint negyede jelent meg egy éven belül szűrésen, 39 százalékuk viszont még soha nem volt ilyen vizsgálaton. Magyarországon évente több mint négyezer prosztatadaganattal küzdő beteget regisztrálnak, ellátásuk költsége évente meghaladja a hárommilliárd forintot – írta a lap.