Parkolási anomáliákat tárna fel a fővárosi vizsgálóbizottság

2020.10.22. 12:42

A fővárosi vizsgálóbizottság először a budapesti, azon belül is a kerületi parkolási rendszerek elmúlt 25 éves működésének anomáliáit akarja feltárni. Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester javaslatára a testület beidézi Szeneczey Balázs (Fidesz) parkolásért felelős volt főpolgármester-helyettest, Fürst Györgyöt (MSZP), korábbi vagyongazdálkodásért felelős VI. kerületi alpolgármestert, a Centrum Parkoló Kft. volt ügyvezető-tulajdonosát, Hardi Róbertet, a Ferencvárosi Parkolási Kft. volt ügyvezetőjét, Kupper András egykori fideszes képviselőt, azóta több parkolással foglalkozó cég ügyvezetőjét, később tulajdonosát, Borsi Imrét, a Loux Kft. volt tulajdonosát, a FER-PARK 2010 Kft. volt ügyvezetőjét, valamint Lakos Imrét (MSZP), a XI. kerület parkolásért felelős volt alpolgármesterét. Baranyi szerint ők adhatnak releváns információt a parkolásüzemeltetés 2010 előtti és utáni működéséről – írta a Népszava.

Élő Norbert (DK) bizottsági tag javaslatára később Pokorni Zoltán (Fidesz) XII. kerületi polgármester, Rogán Antal (Fidesz) volt V. kerületi polgármester, jelenlegi miniszter, Láng Zsolt (Fidesz) volt II. kerületi polgármester, a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-frakciójának jelenlegi vezetője és Bácskai János (Fidesz) előző IX. kerületi polgármester is felkerült a listára.

Ez azonban nem formális idézés, ilyet az önkormányzat nem adhat ki, így a megjelenés nem kötelező. 

Kapcsolódó

Karácsony tényleg nekimegy a parkolási maffiának

A főpolgármester fél éven belül felmondatja a budapesti kerületek parkolás-ellenőrzésre vonatkozó alvállalkozói szerződéseit.

A bizottság az egyes vizsgálatokkal arra keresi a választ, hogy a lesújtó eredményekhez vezető eseménysor mely pontjain azonosítható döntéshozatali deficit, korrupt vagy egyéb jogellenes mozzanat, megállapítható-e büntetőjogi vagy politikai felelősség.

Ha indokolt, akkor további vizsgálat, per, eljárás indítását kezdeményezik a rendőrség, az OLAF, illetve más szervek előtt. 

HELYREIGAZÍTÁS

Az Index.hu 2020.10.22. napján közzétett ,,Parkolási anomáliákat tárna fel a fővárosi vizsgálóbizottság" című cikkünkben valótlanul közöltük, hogy az egykor fideszes képviselő Kupper Andras akár ügyvezetője, akár tulajdonosa lett volna olyan gazdasági társaságnak, amely a cikkben említett parkolási rendszer működtetésében részt vett.  Ezzel szemben a valóság az, hogy az egykor fideszes képviselő Kupper András sem vezető tisztségviselője, sem tulajdonosa még közvetett módon sem volt olyan gazdasági társaságnak, amelynek parkolási rendszer üzemeltetésében bármilyen szerepe volt. 

A valótlan tényállításokért az egykori fideszes képviselő Kupper András szíves elnézését kérjük.