Nincs ingyenebéd. Vagy mégis?

D  YT20171219011
2020.10.22. 14:50

Az október 23-ával kezdődő őszi szünetben is biztosítja a kormány az ingyenes étkeztetést a rászoruló diákok számára, de a járvány időszaka alatt adódnak nehéz helyzetek.

A több mint egyhetes pihenővel csak az iskolások számolhatnak, a bölcsődések és óvodások számára nincs őszi szünet, így az ottani intézményekben folyamatosan biztosított az étkeztetés lehetősége.

A kormány nem feledkezett meg az iskolásokról sem. Mint ahogy a többi iskolai szünetben is, jövő héttől azok a családok, akik jogosultak az ingyenes vagy támogatott közétkeztetésre, ugyanúgy igénybe vehetik ezt a lehetőséget.

Aszódon ezzel azonban senki sem él.

– legalábbis erről tájékoztatta az Indexet Oláhné Bordi Edit, a települési gyermekétkeztetési intézmény vezetője.

Pedig a választék ugyan nem fejedelmi, de baj sincs vele. Paradicsommártás húsgombóccal, carbonara spagetti vagy akár mexikói csilis bab közül is választhatnak a gyerekek az iskolamentes napok alatt. Mindössze arra volna szükség, hogy éthordót kell hozniuk.

Akik igénybe vehetik

És hogy kik vehetik igénybe az évek óta rendelkezésre álló lehetőséget? A közétkeztetésre vonatkozó jogszabályok egyértelműen nevesítik, kik ebédelhetnek teljesen ingyenesen, és melyek azok a családok, amelyeknek csupán kedvezményes díjat kell befizetniük.

Ingyenes étkezés

Ingyenesen ehetnek azok a gyerekek, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek. Továbbá, aki maga vagy akinek testvére tartósan beteg/fogyatékos, illetve akit nevelésbe vettek.

A jogszabály idesorolja azoknak a gyerekeknek a körét is, akik nagycsaládosoknak minősülnek.

Végül az a gyermek, aki olyan családban él, ahol az egy főre eső jövedelem nem éri el a kötelező legkisebb minimálbér nettó összegének 130 százalékát, azaz 2020-ban a 209 300 forintot, szintén ingyen étkezhet.

Kedvezményes étkezés

Kedvezményes díjazásban részesülnek azok a gyerekek, akik ugyan az ingyenes támogatást nem vehetik igénybe, de például nagycsaládban élnek, vagy a gyermek tartósan beteg, fogyatékkal él.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Öcsödön nyáron 130 diák kapott ingyen, és most ősszel 80 iskolásra igényelték.

– ismertette a számokat Kolompár Tamás, a helyi roma nemzetiségi önkormányzat vezetője.

A családok nagyon örülnek a lehetőségnek, hatalmas könnyebbség számukra, hogy a déli ebéd legalább meg van oldva a hétköznapokon.

Véleménye szerint a falu jól megszervezte az ételosztást, a település két végén vehetik át gyerekek vagy a szülők – természetesen maszkban – az ételadagokat.

Krumpli és kenyér

Nem látja ennyire fényesen a helyzetet a Gyermekétkeztetési Alapítvány. Évek óta követik a családokat, sokat beszélgetnek velük, családsegítőkkel konzultálnak, kik szorulnak leginkább segítségre.

A mélyszegénységben élő családok gyerekei nem is jutnak meleg ételhez az iskolán kívül.

 – osztja meg tapasztalatát Kromek Henriett elnök.

És ha otthon tudnak is főzni az anyukák, az is elég egyoldalú: burgonya, tészta vagy kenyér szerepel a lehetőségek között. Szó sincs arról, hogy ezek a gyerekek a Müller Cecília által javasolt háromökölnyi zöldség-gyümölcshöz napi szinten hozzájussanak.

Szintén a problémák közt említi, hogy a karanténban lévő családok nem tudnak hozzájutni a kormány által biztosított lehetőséghez, az alapítvány pedig kevés munkatárssal képtelen ezt a problémát megoldani.

– fűzte hozzá Kromek Henriett.

Az Emmi egy régebbi közleménye szerint 2010 óta több mint háromszorosára – 27 milliárdról 82,5 milliárd forintra – emelkedett a gyermekétkeztetésre fordított támogatás, több mint félmillió óvodás és iskolás gyermek étkezik ingyen vagy kedvezményesen – állt az akkori közleményben.

(Borítókép: Diákok ebédelnek egy budapesti iskola menzáján 2017-ben. Fotó: Illyés Tibor / MTI)