Müller Cecília: A járvány kiteljesedni látszik

DBZOL20200617007
2020.10.22. 13:59

Egy emberként izgult az ország Müller Cecíliáért, de megnyugtató hír, hogy csütörtökön újra a tisztifőorvos állt a nyilvánosság elé az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

A tisztifőorvos elmondta: a járvány kiteljesedni látszik.

Müller Cecília kiemelte, hogy a mai napon 2032 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 52 212 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 46 többségében idős, krónikus beteg, a halottak száma 1305 főre emelkedett, 15 254-en pedig már meggyógyultak. Kórházban 2132 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 197-en vannak lélegeztetőgépen. 

Müller Cecília részletezte, hogy az elhunyt betegek életkora 56 és 97 év között volt, de a koronavirus.gov.hu oldalán, az elhunytak között jegyeztek egy 45 éves férfit is a mai nap. 

A számok, amelyeket ma ismertetni fogok, bizony emelkedők. Az emelkedő szakasz is még inkább gyorsult, a második hullám egy olyan időszakát éljük, amikor jelentősen nő a fertőzöttek száma, ezzel együtt sajnos az elhunytak száma is

– ismertette a tisztifőorvos, aki hozzáfűzte: a járvány kiteljesedni látszik, több mint 935 ezer tesztet és több mint 16 ezer laboratóriumi vizsgálat végeztek el.

Sok számháborút hallunk különböző médiumokban, de úgy vélem, hogy az objektivitás nagyon fontos, ha egy járványhelyzetet méltatni, megismerni szeretnénk. Magyarországon a második hullámban is eredményes védekezést folytatunk. A fertőzöttek és az elhunyt személyek számát tekintve is a középmezőnyben foglalunk helyet az uniós országok listáján. Önmérsékletre kérek bizonyos sajtóorgánumokat 

– emelte ki Müller Cecília, miközben a nemzetközi statisztikát, majd a KSH friss adatait idézte. Utóbbi szerint az idei, szeptemberig vizsgált halálozási szám kevesebb volt, mint ugyanezen szakasz tavalyi eredménye. Müller Cecília kiemelte: következik az influenza és a felső légúti megbetegedések időszaka. Kérte, hogy minél többen éljenek a lehetőséggel, jelentkezzenek háziorvosuknál influenza elleni védőoltásra. 

Mindegyik oltóanyag biztonságos és hatékony, azt, hogy melyiket választja az oltóorvos, az egyrészt ajánlás, másrészt saját döntése alapján teszi. Az egészségügyi szolgáltatóktól ezentúl még fegyelmezettebb, még szorosabb követést kérek, hogy elegendő oltóanyag áll-e rendelkezésükre. Jövő héttől a három év alatti gyermekek influenza elleni oltását is kiszállítják, első körben a krónikus betegségben szenvedő gyermekek kapják meg az injekciót

– részletezte, hozzátéve, hogy ezen oltóanyagok beadása természetesen nem egy időben történik, be kell jelentkezni a gyermekorvoshoz, időpontot kell kérni, hogy elkerüljék a találkozást a beteg gyermekek, felnőttek. Kérte, hogy mindenki legyen türelmes, fegyelmezett. 

Arra az újságírói kérdésre, hogy mi számít normális C- és D-vitamin-bevitelnek, a tisztifőorvos elmondta: 

Lehet „túlfogyasztani" a vitaminokat, káros is lehet ez. A-, D-, E-, K-vitaminok esetében hipervitaminózis léphet fel. Korábban azt hitték az emberek, hogy a vizelettel távozik a túlfogyasztás, de ez nincs így.