Dózsa László: Én sohasem voltam hazug, tévedni emberi dolog

2020.10.23. 16:34

Interjút adott a Vasárnap portálnak Dózsa László színész (1942–) . Elismerte, hogy a 2016-ban közzétett nevezetes épületfestményeken valóban nem ő, hanem Pruck Pál szerepel, és félreértésből erősítette meg a Terror Háza Múzeumot ennek az ellenkezőjéről. Kiemelte azonban, hogy sok volt a hasonlóság, hiszen ugyanannyi idősek voltak, s hasonló ruhát, sapkát viseltek.

Őt egyébként nagyon megviselte a tévedés nyomán ellene indított támadássorozat, amely megpróbálta hitelteleníteni a személyét és a forradalmat is. 

Úgy érzem, ebből a plakátügyből egy elvtelen lejárató hadjárat kerekedett, amely megviselt, és amelynek a nyomait ma is magamon viselem. Négy éve valóban kínszenvedésként élem ezt meg, sokan el is fordultak tőlem, a szakmában is, holott én sohasem voltam hazug. Tévedni – akaratlanul is – sokszor tévedtem, de ez keresztényi és emberi dolog. Megbocsátást remélek

– fogalmazott.

Beszélt arról is, hogyan került bele mindössze tizennégy évesen az események kereszttüzébe. Elmesélt egy gyerekkori történetet, ahol népligeti előadás közben ÁVH-sok rohantak fel a színpadra összeverni és elvinni egy bohócot, aki elejtett egy-egy rendszerkritikus megjegyzést.

Ez sokként érte és nagy hatással volt rá abban, hogy az embertelen rezsim ellen fegyvert fogjon. Tette ezt úgy, hogy egyébként vallásos, katolikus neveltetést kapott, s nem az ölés, hanem társainak védelme volt a célja. Azt ugyanakkor nem zárta ki, hogy ölhetett embert azokban a napokban.

Ami történt, azt nem tartottuk gyilkosságnak. A kérdésére nem tudok választ adni. Kemény támadásokban vettem részt, ahol özönlöttek a szovjet katonák

– mondta. Dózsa László mesélt arról is, hogy az ÁVH emberei eszméletvesztésig összeverték, és csak az egyik sírásó figyelmén múlott, hogy nem temették el élve.